Slovi kot deloholičarka

Slovensko zdravstvo in delo dotolkli železno ministrico

Mirko Vorkapić
4. 12. 2017, 20.00
Deli članek:

Naši viri z ministrstva pravijo, da naj bi obstajal sum srčnega infarkta, vendar ga zdravniki niso potrdili, a mora Kolar Celarčeva vseeno na nadaljnje preiskave h kardiologu.

STA
V petek zvečer je poiskala pomoč v ljubljanskem UKC, kjer so sprva sumili, da gre za infarkt.

Ob novici, da se ministrica za zdravje ne bo udeležila pričanja pred preiskovalno komisijo državnega zbora o ugotavljanju zlorab v vse bolj bolehnem slovenskem zdravstvenem sistemu, in sicer na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, je marsikdo zamahnil z roko in dejal: »Še en manever izogibanja odgovornosti.« A temu ni bilo tako.

Ministrica Milojka Kolar Celarc ostaja bolniško odsotna, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik pa je pojasnila, da se ministrica dobro počuti in se bo na delovno mesto vrnila, ko ji bo to dopuščalo zdravstveno stanje. Dodala je še, da delo na ministrstvu kljub ministričini odsotnosti poteka normalno. (STA)

V petek zjutraj so iz kabineta ministrice sporočili, da so ji prihod na komisijo preprečile »nenadne in nepričakovane zdravstvene težave«. Tisti, ki vedo, da Kolar Celarčeva že več let oziroma desetletij ni vzela bolniškega dopusta, pa so bili takoj zaskrbljeni. Njihove skrbi so se izkazale za upravičene, ko so z ministrstva začele kapljati prve informacije o njenem zdravstvenem stanju.

Prepeljana v UKC

Ministričine težave naj bi se začele že pred petkom. Kot pravijo dobro obveščeni viri, naj bi se slabo počutila že nekaj časa. Milojka Kolar Celarc je bila sprejeta na urgenco v petek okoli 19. ure. V službi za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje so nam povedali, da je ministrica v petek obiskala urgenco, »kjer so opravili določene preiskave in jo zatem odpustili v domačo oskrbo«. Naši viri z ministrstva pravijo, da naj bi obstajal sum srčnega infarkta, vendar ga zdravniki niso potrdili, a mora Kolar Celarčeva vseeno na nadaljnje preiskave h kardiologu. Medtem so zakrožile informacije, da naj bi ministrica zaradi bolečin v prsih v nedeljo znova pristala na urgenci.

STA
Kolar Celarčeva na ministrstvu slovi kot deloholičarka.

Pregorela zaradi deloholičnosti

Milojka Kolar Celarc na ministrstvu slovi kot deloholičarka, saj zelo veliko dela in je večino dneva zaposlena z ministrovanjem, spi pa le po nekaj ur dnevno. Njeni sodelavci zato ugibajo, ali gre morda samo za izgorelost, in ne za infarkt. Pri celotni situaciji nikakor ne gre spregledati dejstva, da je bila ministrica v zadnjem času pod hudim pritiskom politike in javnosti, saj so se afere v slovenskem zdravstvu vrstile iz tedna v teden, kar je zagotovo pustilo posledice in še dodatno izčrpalo Kolar Celarčevo, ki je doslej veljala za neuničljivo.

Kaj je ugotovila preiskovalna komisija?

Komisija je že aprila sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse zdravstvene ministre od leta 2009. Pripravila je tudi vmesno poročilo, ki ga je državni zbor 22. novembra tudi sprejel. Med drugim je ugotovila sum, da naj bi odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor zavestno kršili zakon o javnem naročanju, delovali naj bi negospodarno in nezakonito. Komisija je ugotovila tudi sum pranja denarja in davčnih utaj. 

Profimedia
Ministrica za zdravje bi morala pričati pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.