PODRAŽITEV

Konec dolgega obdobja poceni elektrike?

Žiga Kariž
23. 11. 2017, 07.00
Deli članek:

Na mednarodnih trgih se cene elektrike v pričakovanju nizkih temperatur in večje gospodarske rasti višajo. Kaj to pomeni za gospodinjstva?

Profimedia
Mesečni strošek elektrike in plina lahko znižate.

Ob razmeroma ugodnih cenah elektrike se je marsikatero gospodinjstvo v zadnjih letih odločilo, da ogrevanje ali dogrevanje tudi pozimi prepusti toplotnim črpalkam, IR-panelom, električnim radiatorjem in drugim grelnim telesom. V primerjavi z drugimi energenti je elektrika namreč omogočala znatne prihranke. Dodatna ugodnost je, da način plačevanja položnic omogoča porazdelitev stroškov na celo leto.

Koliko časa še?

A kot kaže, so časi zmernih cen elektrike, ki smo jih vajeni od leta 2014, mimo. Na veleprodajnih trgih je namreč opaziti znatna povišanja cen, tudi za več kot 25 odstotkov. Veliki industrijski odjemalci naj bi te podražitve že opazili, gospodinjstva trenutno še ne. Toda očitno bodo dobavitelji v prihodnosti le stežka zagotavljali nespremenjene cene.

Profimedia
Menjava dobavitelja elektrike ali zemeljskega plina je brezplačna.

Zakaj podražitev?

Cene so se tako zelo povišale iz več vzrokov. Povpraševanje se je povečalo, saj je za nami izjemno vroče poletje, ko se je poraba povečala zaradi hlajenja. Hkrati so dolga sušna obdobja otežila delo hidroelektrarnam, ki so glavni vir poceni elektrike. Gospodarstvo v EU deluje na najvišjih obratih po krizi iz leta 2008, za kar potrebuje električno energijo. Ob tem pa elektriko dražijo tudi zagotovljene odkupne cene energije iz obnovljivih virov.

STA
Tisoči Slovencev negoduje zaradi nepotrebne birokracije, sprememb pa še ni.

Koliko se bo to poznalo na položnici?

Slovenski dobavitelji so podražitve seveda zaznali, a o podražitvi še ne razmišljajo vsi – tudi Gen-i ne, prav tako ne ECE. Številni ponudniki izpostavljajo, da imajo veliko naročnikov, ki so si predvsem lani prek različnih prodajnih ponudb zagotovili garantirano ceno za daljše obdobje (dveh ali celo treh let), in jih v tem obdobju dogajanje na trgu ne sme skrbeti. Drugače je z navadnimi uporabniki. Kot so nam povedali pri podjetju RWE, bodo podražitve uvedli s 1. januarjem 2018. Učinek podražitve na znesek na položnici za povprečnega slovenskega odjemalca so ocenili med 3,2 in 5 evrov na mesec z vključenim DDV.