Nesprejemljivo

Cerar bo zahteval pojasnila glede komplikacij pri projektu Bežigrajski športni park

G.G./STA
22. 11. 2017, 18.52
Posodobljeno: 22. 11. 2017, 19.47
Deli članek:

Po odpravi okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo Bežigrajskega športnega parka (BŠP), projekta, za katerim stoji poslovnež Joc Pečečnik, se je oglasil premier Miro Cerar.

Grega Wernig / M24
Plečnikov stadion se je iz propadajočega objekta spremenil v sramoto sredi prestolnice.

"Tudi sam sem presenečen, da se zadeva tako vleče, in bom že v četrtek zahteval vsa pojasnila od pristojne ministrice za okolje. Pričakujem tako pojasnila kot tudi to, da bo ukrepala, kot mora, da se bodo zadeve čim prej razčistile," je dejal Miro Cerar in ocenil, da je obnova Plečnikovega stadiona v interesu države, glavnega mesta in tudi ljudi. "Mora pa to potekati v skladu s pravnimi pravili. V četrtek bom pozval ministrico, da izpeljejo postopke čim prej in korektno v skladu s pravom," je ponovil.

  • Delna zmaga stanovalcev Fondovih blokov

Nad dolgotrajnostjo postopkov je neprijetno presenečen tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Meni, da je nesprejemljivo, da je postopek padel že v tretje. "Treba je vedeti, da so v vsaki takšni proceduri tri stranke, in sicer investitor, zainteresirane stranke za projekt in država, ki mora sprejeti neko odločitev," je pojasnil in poudaril, da je za pozitivno rešitev potrebno vsaj minimalno konstruktivno sodelovanje vseh treh. Gospodarsko ministrstvo sicer po njegovih besedah v tem postopku ni sodelovalo, se bodo pa poskušali vključiti, da "zagotovimo končno izvedbo projekta", ki je po njegovi oceni pomemben za glavno mesto in za Slovenijo.

Počivalšek je dodal, da bo sprejem trojčka gradbenih zakonov v prihodnje olajšal pridobivanje potrebne dokumentacije za potencialne investitorje, poleg tega z negativnim odgovorom na soglasje ne bo mogoče zavirati procesa.

Ministrstvo za okolje in prostor je v torek odpravilo okoljevarstveno soglasje za izgradnjo BŠP in zadevo vrnilo Agenciji RS za okolje v ponovno odločanje. Ministrstvo je med drugim navedlo, da agencija ob izdaji soglasja ni ugotovila skladnosti projekta z odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena.