Poslabšanje

Begunec Ahmad Šami pristal v bolnišnici

G.G./STA
19. 11. 2017, 20.49
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 20.51
Deli članek:

Zdravstveno stanje sirskega begunca Ahmada Šamija se je po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije tako poslabšalo, da se zdravi na nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Bobo
Sirijski brivec Ahmad Šami je v bolnišnici.
Stranka SMC se bo glede Šamijeve usode jutri sestala na izrednem vrhu.

Miha Blažič (bolj znan kot N'Toko), aktivist in zastopnik sirskega begunca Ahmada Šamija je v petek potrdil, da je Šami trenutno v zelo slabem psihološkem stanju. Ob tem pa je dodal, da nadaljujejo posvetovanja s pravniki o možni rešitvi, po kateri bi Šami lahko ostal v Sloveniji. 

Po poročanju POP TV naj bi Šamija nato sprejeli na psihiatrični kliniki, čez noč pa se mu je stanje tako poslabšalo, da so ga hospitalizirali na nevrološki kliniki, kjer opravljajo dodatne preiskave. Njegovo psihično in fizično stanje naj bi bilo zaskrbljujoče.

Primer sirskega begunca odmeva že cel teden po tistem, ko so se zanj zavzeli v strankah koalicije in v Levici, poslanca SD in Levice pa sta ga v torek odpeljala v DZ, s čimer naj bi preprečila deportacijo.

Vlada je nato v četrtek iskala možnosti rešitve, med drugim, da bi v skladu z zakonom o tujcih ugotovila obstoj interesa države, da Šami dobi dovoljenje za začasno prebivanje. Konsenza ni našla, v petek pa je ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidarjeva ponovila, da je deportacija posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča.

Strokovno stališče ministrstva za notranje zadeve pa je, da je uporaba diskrecijske pravice po dublinski uredbi možna le do pravnomočnega končanja postopka.