Novo zdravilo

Zaradi genske mutacije živijo deset let dlje

U.K.\sta
19. 11. 2017, 08.33
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 08.33
Deli članek:

Znanstveniki so med amiši odkrili gensko mutacijo, zaradi katere v povprečju živijo deset let dlje kot ljudje brez te mutacije.

Profimedia
Mnogo znanstvenikov meni, da je kriogenika prevara, ki od obupanih ljudi molze denar.

Japonski in ameriški znanstveniki zdaj raziskujejo zdravilo, ki bi pripomoglo k razvoju te mutacije tudi pri tistih ljudje, ki so se rodili brez nje. Poročilo v ta teden objavljeni znanstveni reviji Science Advances je zadnji namig v desetletni raziskavi zdravega staranja v tradicionalni krščanski skupnosti amišev, ki se odreka modernemu slogu življenja.

Zdravo življenje

"Ne samo, da živijo dlje, tudi bolj zdravo živijo," je dejal vodilni avtor raziskave Douglas Vaughan z medicinske fakultete univerze Northwestern. "To je zaželena oblika dolgoletnega življenja," je dodal. Znanstveniki so preučili 117 članov skupnosti Berne v zvezni državi Indiana in odkrili, da ima kar 43 amišev mutirano kopijo gena serpine 1. Ti so v povprečju živeli do 85. leta, ostali pa so umrli v povprečju stari 75 let. Amiši z gensko mutacijo so redkeje zboleli za diabetesom in so imeli učinkovitejši metabolizem.

Zdravilo

Glavni protein, ki vpliva na staranje celic, je po ugotovitvi znanstvenikov PAI-1, nanj pa vpliva gen serpine 1. Znanstveniki z univerze Northwestern nameravajo zdaj v sodelovanju z japonsko univerzo Tohoku razviti in preizkusiti eksperimentalno zdravilo, ki bi zaviralo delovanje PAI-1, tako kot se to dogaja pri amiših z gensko mutacijo. Zdravilo je trenutno v drugi fazi testiranja na Japonskem.