Zakonodaja

Ministrica nezakonito odpuščala, zdaj plačuje odškodnine

Igor Kršinar/Reporter
19. 11. 2017, 07.45
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 08.05
Deli članek:

Anja Kopač Mrak je javno predstavila novo zakonodajo, s katero naj bi se ostro spopadla s problemom prekarnega dela, vendar je zakonodajo kršila tudi sama.

Arhiv Svet24
Ministrica Anja Kopač Mrak Ministrica Kopač Mrakova je pred časom potrdila, da inšpekcijski nadzor na CSD Velenje zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo ni pokazal nepravilnosti.

V dokumentu Za dostojno delo je Kopač Mrakova predstavila ukrepe za zmanjševanje oblik prekarnega dela in preprečevanje nezakonite uporabe netipičnih oblik dela. Ti med drugim predvidevajo učinkovitejši nadzor, višje globe za kršitelje in ureditev delovanja inšpektorata za delo in finančne uprave. Vse bi bilo lepo in prav, če se ne bi potrdil stari slovenski pregovor, da je kovačeva kobila po navadi bosa. In ministrstvo za delo prav tako kruto izkorišča svoje delavce in jih nezakonito odpušča kot tista podjetja, zoper katera so pred poldrugim letom pripravili novo zakonodajo.

POLEG SLUŽB TUDI ODŠKODNINE

Najmanj pet nezakonito odpuščenih uslužbencev so morali vrniti v delovno razmerje, poleg tega so jim morali plačati niti ne tako nizke odškodnine. »Vseh pet javnih uslužbencev je imelo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Vložili so tožbo zaradi transformacije delovnega razmerja iz nedoločenega v določen čas. Sodišče je njihovi tožbi ugodilo. MDDSZ je bilo javne uslužbence dolžno pozvati nazaj v delovno razmerje in jim od 1. 12. 2015 do vnovične reintegracije v delovno razmerje priznati vse pravice, ki jim gredo iz delovnega razmerja,« so nam sporočili z ministrstva.

PET USPEŠNIH, DVA ŠE ČAKATA

Imen javnih uslužbencev seveda v skladu z zakonom o osebnih podatkih niso navedli, a niti niso pomembna. Uslužbenka 1, ki je tožbo zoper državo vložila decembra 2015, se je na delovno mesto na ministrstvo vrnila 1. julija letos. Poleg sodnih stroškov v višini 742 evrov ji bo ministrstvo moralo izplačati tudi odškodnino v višini 35.236 evrov. Uslužbenec 2, ki je sočasno vložil tožbo proti državi, se za vrnitev v službo na ministrstvo ni odločil. Poleg 740 evrov sodnih stroškov mu pripada 17.670 evrov odškodnine. Uslužbenec 3, ki je vložil tožbo decembra 2015, se je vrnil na delovno mesto na ministrstvo 28. julija letos. Poleg 782 evrov sodnih stroškov mu mora ministrstvo plačati tudi 9977 evrov odškodnine. Uslužbenka 4, ki je sočasno vložila tožbo, se je vrnila na delovno mesto 16. junija letos, sodni stroški so znašali 640 evrov, odškodnina pa 42.977 evrov. Uslužbenka 5, ki je vložila tožbo januarja 2016, se je prav tako vrnila na delovno mesto 16. junija letos, ministrstvo bo moralo za sodne stroške plačati 1052 evrov, za odškodnino pa še 45.290 evrov. Kot so nam še sporočili na ministrstvu, dva postopka še potekata.

NEZAKONITE PRAKSE ŽE V PREJŠNJIH MANDATIH

V seštevku nas je nezakonito odpuščanje ministrice Anje Kopač Mrak stalo 3958 evrov sodnih stroškov in 151.142 evrov odškodnin. Seveda pa to ni edino nezakonito odpuščanje na ministrstvu, v prejšnjih mandatih so bili podobno nezakonito odpuščeni štirje javni uslužbenci. Vse so morali spet vzeti v službo, poleg sodnih stroškov so jim morali plačati odškodnino v skupni višini okoli 140 tisoč evrov.