Varuhi okolja

Nam bodo vzeli še ognjemete?

Ž.K.
17. 11. 2017, 07.00
Posodobljeno: 17. 11. 2017, 08.42
Deli članek:

Ognjemeti naj bi v mestih povzročali veliko onesnaženje zraka. Posledice so lahko občutne še nekaj tednov, ogrožajo tudi zdravje.

Bobo
Pri eksploziji pirotehnike se sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje.

Vrhunec vsakoletnega praznovanja prihoda novega leta je v vseh največjih mestih ognjemet. Sydney, Berlin, London, New York, Rio de Janeiro in druga mesta kar tekmujejo, katero bo natanko ob polnoči pričaralo bolj veličastno svetlobno predstavo. V Sloveniji je tradicionalno največji ognjemet v Ljubljani, kjer ga običajno z navdušenjem pospremi večtisočglava množica domačinov in turistov.

Poziv Arsa

Letos je 212 slovenskih občin prejelo pismo, v katerem jih agencija za okolje poziva, naj se ognjemetu odpovedo. »Pri eksploziji se namreč sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal,« je zapisano v pozivu. Analize ozračja so namreč pokazale, da se zaradi uporabe pirotehnike ozračje prvega januarja močno poslabša in da že tako visoke vrednosti delcev PM10 močno presežejo mejne.

Škodljivi nanodelci

Po podatkih Arsa se v ozračje ob pokanju sproščajo kalij, stroncij, vanadij, titan, barij, baker, svinec, magnezij, aluminij, antimon, žveplo, mangan, fosfor, cink in saje. Gre za izredno majhne tako imenovane nanodelce, ki lahko prodrejo globoko v pljuča in druge dele telesa. V okolju ostanejo, dokler jih ne sperejo padavine, in ves ta čas ogrožajo naše zdravje.

Institut “Jožef Stefan”
Ob ognjemetih se v ozračje sproščajo nanodelci, ki prodrejo globoko v pljuča.

Hude posledice

Pobuda, ki so jo poslali občinam, je del ozaveščevalne kampanje za kakovost zraka, ki jo vodi okoljsko ministrstvo. Na spletni strani kampanje (www.mojzrak.si) lahko najdemo tudi informacijo, da izpostavljenost emisiji onesnaževal, ki jo povzroča ognjemet, lahko sproži hujši astmatični napad, ki lahko pri občutljivejših skupinah bolnikov (denimo pri otrocih) povzroči tudi smrt, ter da drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh.

V Ljubljani ognjemet bo

Kljub dramatičnim opozorilom o škodljivosti ognjemetov pa v Ljubljani menijo, da nekajminutna ekstaza ne more resneje ogroziti zdravja Ljubljančanov. Na občini poudarjajo, da za čisto okolje in zrak skrbijo vse dni v letu, na zadnji dan pa bo pokalo in se bliskalo, kot se za tak praznik spodobi. Če bo nebo jasno, visoko v zraku, če bo megla, pa bodo uporabili nizkoleteče rakete.

Visoka kazen

Da pri agenciji za okolje s pozivom mislijo resno, je razbrati tudi iz objave v informativni brošuri, kjer celo citirajo del kazenskega zakonika, ki pravi: kdor z izpusti, emisijami ali vnosi količin snovi ali ionizirajočega sevanja v zrak, zemljo ali vodo povzroči nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zraka, zemlje ali vode ali živalim ali rastlinam, se kaznuje z zaporom do osem let.