Drobljenje na levici

Odpadniki iz stranke Levica ustanavljajo novo stranko

L.T.
15. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Nova stranka naj bi s podporo poslanca Hanžka dobila status parlamentarne stranke in pod tem mandatom povezovala razdrobljeno levico.

STA
Marinček namerava povezovati vse leve sile, ne izključuje niti stranke Levica.

V uredništvu smo pridobili dopis Gorazda Marinčka, nekdanjega člana stranke Trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ki se je junija letos s stranko Iniciativa za demokratični socializem (IDS) združila v stranko Levica.

V dopisu Marinček posameznike poziva, naj se pridružijo levičarsko-zeleni stranki, ki jo ustanavljajo »dosledneži in konsistentneži«, ki so bili izključeni ali so izstopili iz strank TRS, IDS ali Demokratične stranke dela (DSD). Po njegovih navedbah so doslej zbrali več kot 130 ustanovnih izjav, za ustanovitev stranke pa jih potrebujejo še 70.

Med 130 pristopniki je po Marinčkovih besedah večina posameznikov iz strank TRS in DSD, precej nekdanjih članov gibanja Puntarji in še nekaj razočaranih izstopnikov iz stranke IDS.

Najvidnejša oseba v nastajajoči stranki je, sodeč po dopisu, samostojni poslanec Matjaž Hanžek, ki bo stranko s svojim poslanskim statusom povzdignil na raven parlamentarne stranke in ji tako omogočil enakovrednejše sodelovanje v predvolilnih aktivnostih. S prošnjo za komentar smo se obrnili na Hanžka, ki pa je na naše SMS-sporočilo odgovoril le: »Ne vem, za kaj se gre.«

Bobo
Hanžek trenutno še zanika, da bi o ustanovitvi nove stranke bil obveščen, čeprav naj bi bil njeno najvidnejše ime.

V koalicijo povabljeni vsi z levega pola

»Predvolilna koalicija s stranko Levica ni vnaprej izključena,« je v telefonskem pogovoru pojasnil Marinček, »prav tako niso vnaprej izključeni ostali morebitni partnerji – stranke DSD, Solidarnost, Socialistična partija Slovenije, Pirati. Na levem polu ni vnaprejšnje diskriminacije.«

»Nameravamo imeti močno poudarjeno zeleno komponento, ki je ostale stranke nimajo. Nameravamo biti odkrito levo socialno-zelena stranka. V tem smislu ne bomo neoliberalni, na način, da zeleno razumemo kot način višanja dobičkov,« so Marinčkove osnovne usmeritve.

V procesu ustanavljanja bo novorojena stranka privzela delovno ime Združena levica Slovenije. Marinček je sicer že pripravil osnutek programa in statuta, ki bosta predmet dopolnitev in sprejema na ustanovnem kongresu. Do obeh dokumentov nam ni uspelo priti, vendar dopis kot osnovne opredelitve stranke navaja Marinčkovo delo na področju parlamentarne preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj, glede okoljske problematike in aktivnosti pri nasprotovanju investiciji v Magnino lakirnico.

STA
Prva in druga violina.

Če bo poleg Levice na predvolilnih soočenjih nastopila tudi nova leva koalicija, bi lahko prišlo do drobitve glasov. Za Levico to ni dobra popotnica. Glede na to, da niso zbirali podpisov za volitve predsednika republike, ostaja odprto vprašanje, ali bodo svojo podporo v javnomnenjskih anketah s politično kampanjo uspeli preliti v volilni rezultat.

Ozadje: politično komolčanje na levici

Z drugimi besedami, stranka bo sledila smernicam nekdanje stranke TRS, ki jo je med drugimi ustanovil Hanžek. Januarja letos je iz te stranke izstopil, domnevno zaradi trenj s poslansko kolegico Violeto Tomić, kar je sicer zanikal.

Tomićeva je nato na združitvenem kongresu strank TRS in IDS poleg Luke Mesca postala najvidnejši obraz stranke. Združitveni kongres je zaznamoval množični izstop članov stranke IDS, ki so Mesca obtožili nedemokratičnega delovanja – množičnega včlanjevanja sorodnikov in prijateljev (t. i. avtobus demokracijo) v stranko IDS, s čimer je preglasoval kritične glasove, potem ko je potopil kongres te stranke aprila 2016 in soglasje za združitev s stranko TRS poiskal kar na dopisnem kongresu.

Stranka Levica je sicer odgovorila, da z ustanavljanjem nove stranke niso seznanjeni.