Primer Šami

Gorenak: Cerar je storil kaznivo dejanje, ki ga je treba preganjati

S.R./STA
15. 11. 2017, 15.29
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 15.33
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar je po prepričanju SDS zlorabil svoj položaj, da je dosegel neizvršitev zakonite odločbe v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija.

Bobo
Vinko Gorenak trdi, da je premier zlorabil položaj, da je dosegel neizvršitev zakonite odločbe v primeru Šami.

Po oceni poslanca SDS Vinka Gorenaka je s tem Cerar storil kaznivo dejanje, ki ga je treba preganjati. Zato bodo danes vložili ustavno obtožbo proti Cerarju.

Gorenak je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je ministrstvo za notranje zadeve v primeru omenjenega begunca izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti deportiran na Hrvaško. "Akt, ki ga je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, je akt, ki je izvršljiv. Ne more ga odpraviti nihče več. Ta akt je zakonit in preizkušen tudi na vrhovnem sodišču, sodišču EU in na ustavnem sodišču," je dodal.

Po njegovem mnenju je Cerar neposredno posegel v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. "Predsednik vlade je s tem po našem mnenju naredil dejanje, ki ima vse znake zlorabe položaja," je dejal. To je, kot je poudaril, treba preganjati. Povedal je tudi, da ne izključujejo vložitve kazenske ovadbe proti Cerarju.