Fides

Že brez stavke je bolnikom dovolj hudo, ugotavljajo. Zato jo bodo prekinili

J.P./STA
15. 11. 2017, 14.22
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 15.21
Deli članek:

Izredna letna konferenca sindikata Fides je sklenila, da bodo spomladi zamrznjeno stavko prekinili, čeprav vse zaveze iz stavkovnega sporazuma še niso uresničene. Kot je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, to ne pomeni, da od zahtev odstopajo, ampak se nameravajo še naprej boriti za njihovo uresničitev.

STA
Konrad Kuštrin

Po Kuštrinovih besedah še ni uresničena odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, še vedno pa ni zaživel niti variabilni del nagrajevanja na sekundarni ravni. Na primarni ravni ponekod je, je pa to odvisno od managementa, je dodal.

Več razlogov

Odločitvi, da kljub temu prekinejo stavko, je botrovalo več razlogov. "Razmere v slovenskem zdravstvu so že sedaj skoraj takšne, kot da bi stavka potekala, z njenim nadaljevanjem pa bi škodili predvsem bolnikom," je pojasnil predsednik Fidesa in dodal, da si tega seveda ne želijo. Poleg tega ocenjujejo, da se je lažje pogajati, ko ni stavke in "niso pod takšnim pritiskom".

Kuštrin je ob tem napovedal, da bodo glede na ponedeljkov sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju obiskali predsednike vseh koalicijskih in vseh opozicijskih strank, da jim argumentirano predstavijo svoje zahteve ter jih prepričajo v svoj prav. Verjame, da je politika tako trezna in tako pametna, da bo naredila prvi korak k umiritvi razmer v zdravstvu. "Da se stavka preneha in da se realizira stavkovne zahteve, je prav gotovo prvi korak," je še menil Konrad Kuštrin.

Težave na lokalni ravni

Vladi so tako dali čas do letne konference Fidesa, ki bo konec januarja ali v začetku februarja. Kjer so problemi na lokalni ravni, pa bo do takrat jasno tudi, kateri direktorji so tisti, ki nočejo realizirati aneksa h kolektivni pogodbi glede zagotavljanja nujne medicinske pomoči ali uvrstitve na delovno mesto višji specialist, je povedal Kuštrin.

Največ težav pri uresničevanju dogovorov je po njegovih besedah v novomeški bolnišnici, velik problem je tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana. Kot je napovedal, bodo tam, kjer do 30. decembra ne bodo uresničene stavkovne zahteve, organizirali "lokalne upore zdravnikov". Sicer pa zbirajo pripombe iz zdravstvenih zavodov in bodo povabili ministrstvo za zdravje na sestanek.

UKC

Na novinarsko vprašanje je predsednik Fidesa komentiral tudi dogajanje v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prepričan je, da je vzrok preveliko vmešavanje politike.

"Dejstvo je, da stroka ni samostojna," je dejal. Pri tem je med drugim ocenil, da razširjeni strokovni kolegiji, odkar so pod okriljem ministrstva za zdravje, ne delujejo. Narobe pa se mu zdi tudi, da je etična komisija financirana iz proračuna in deluje v okviru ministrstva.

"Koncu koncev je ta politika nastavila tega direktorja, ki se ga hoče sedaj znebiti," je dejal Kuštrin, ki se tudi sprašuje, kje bomo za plačo, kakršna je, dobili zelo kvalificiranega managerja, torej poslovnega direktorja, ki bo za ta denar vodil UKC.