Pri vrhu

Dobili najvišjo oceno: Slovenija v eminentni družbi "AAA" držav

J.P.
15. 11. 2017, 13.50
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 13.56
Deli članek:

Slovenija se je na lestvici Svetovnega energetskega sveta uvrstila na 10. mesto.

STA
Na plebiscitu se je skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo.

Avtorji poročila Energy Trilemma Index 2017 so s pregledom rezultatov na omenjenih treh področjih oblikovali lestvico držav glede na njihovo uspešnost pri zagotavljanju varnega in cenovno dostopnega energetskega sistema, ki obenem upošteva tudi načela okoljske trajnosti. V poročilu se poleg tega ocenjuje tudi uspešnost teh držav pri ohranjanju ustreznega ravnovesja med temi tremi kategorijami, kjer najbolj učinkovite države prejmejo oceno AAA.

Uvrstitev je v primerjavi z lanskim letom izboljšala za dve mesti, z ministrstva za infrastrukturo pa še sporočajo, da je Slovenija prejela tudi drugo najvišjo oceno na področju energetske varnosti.

Najvišje ocene za osmerico

Na lestvici energetske trileme Svetovnega energetskega sveta (WEC) je letos 125 držav, WEC pa je v poročilu pokazal na napredek vse držav pri vseh elementih »energetske trileme, torej na področjih energetske varnosti, dostopnosti energije in okoljske trajnosti«.

Najvišjo oceno, trojni AAA, je prejelo osem držav (lani 13): Danska, Švedska, Švica, Nizozemska, Velika Britanija, Nemčija, Norveška, Francija, Nova Zelandija in Slovenija. »Slovenija je prejela tudi drugo najvišjo oceno na področju energetske varnosti in se uvrstila takoj za Dansko. Luksemburg je dobil najvišjo oceno za dostopnost energije, Filipini pa za okoljsko trajnost,« pravijo na ministrstvu.

Omejen napredek

Glede na leto 2000 sta za sedem odstotkov izboljšali dve področji: dostop do električne energije na 85 in dostop do modernih kuhinjskih aparatov na 74 odstotkov. »Čista energija pa se izkorišča tudi za zagotavljanje dostopa do energije in gospodarske rasti – obnovljivi viri energije (OVE) so tako v letu 2015 predstavljali že 19,3 odstotka skupne porabe primarne energije. Bolj diverzificirana energetska mešanica z nižjo stopnjo emisij ogljika bo sicer prispevala k večji energetski varnosti in okoljski trajnosti, a bi lahko rast porabe energije, ki naj bi se do leta 2060 povečala za kar 46 odstotkov, ta napredek nekoliko omejila,« so še sporočili z ministrstva.