POPOTOVANJE

FOTO: Množica peš po stari Levstikovi poti

Janja Ambrožič/Dolenjski list
14. 11. 2017, 21.30
Deli članek:

Prijetno vzdušje na poti, pa tudi na cilju na Čatežu je zaznamovalo letošnje, 31. popotovanje po Levstikovi poti. Med potjo pa se je zgodilo marsikaj zanimivega.

Janja Ambrožič
Mladeniči so se na pot podali s poniji.

Jutro je bilo v Litiji in Šmartnem pri Litiji megleno, a že po kakšni uri ali dveh je vse tiste, ki so se odločili za literarni pohod, ogrelo sonce. Po podatkih glavnega organizatorja Rudija Bregarja se je letos na pohodu zbralo okoli 15 tisoč ljudi. Posebej je med udeleženci izpostavil Boštjana Ceglarja, ki je na invalidskem vozičku prepeljal vso pot.

Janja Ambrožič
Na pohodu se je zbralo 15 tisoč ljudi.

DVE ZANIMIVOSTI

Med množico smo opazili Jožeta Dimca s Trebanjskega Vrha, ki je ponosno razkazoval čvrstega jurčka. »Ob poti sem ga našel,« se je pohvalil in se po gobarsko izognil pojasnilu, kje točno ga je odtrgal. Veliko pozornosti je pritegnila šesterica mladeničev, za katere se je izkazalo, da prihajajo iz Litije in Šmartnega pri Litiji, v večini gre za sodelavce, zaposlene v družbi Kopit v Šmartnem pri Litiji. Fantje so se namreč na Čatež pripeljali kar na legendarnih ponijih. Seveda smo izvedeli, da brez težav ni šlo, saj se je enemu od njih med potjo zlomil pedal, a so zagato hitro rešili z nadomestnim kolesom.

Janja Ambrožič
Tudi hrane ni manjkalo …

ZIDANICE DAJEJO »ŽMOHT«

Na osrednji prireditvi še zdaleč niso bili vsi, ki so ta dan prišli na pohod, veliko jih je na cilj namreč prišlo sredi popoldneva, saj so se na pot odpravili nekoliko pozneje ali pa so se zadržali v kateri od mnogih zidanic ob poti, kjer se je bilo mogoče okrepčati. Ja, te zidanice so posebno poglavje in dajejo »žmoht« temu pohodu. Tako so dejali pohodniki, ki se leto za letom vračajo v te kraje. »Lahko bi bil že zdavnaj na cilju, a bi bilo to brez zveze. Ta pohod je namenjen druženju, pogovoru, zabavi ob poti. To je tisto, zaradi česar prihajam sem že 15 let,« je rekel eden od njih, ki je bil sredi popoldneva še kakšnih pet kilometrov od cilja.