Zgodba našega zdravstva

FOTO: Na otvoritvi dela nove urgence: premier, ministrica za zdravje, med nekdanjimi direktorji tudi Zemljarič

G.G./STA
14. 11. 2017, 14.14
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 14.48
Deli članek:

Prebivalci Ljubljane in okolice bodo nujno medicinsko pomoč odslej prejeli v novih prostorih. Danes so namreč odprli nove prostore splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči.

Bobo
Prešerno ob otvoritvi.

Trak, s katerim so odprli nove prostore, je prerezal tudi premier Miro Cerar, ki je ob tej priložnosti dejal je, da je zgodba o tej investiciji pravzaprav zgodba našega zdravstva. "Ni preprosta, je težavna in zelo zgovorno pokaže, kako se lahko v enem klopčiču nakopičijo napake številnih minulih let," je dejal. Opozoril je, da so dela na objektu stala od marca 2012 do julija 2015. "Več kot tri leta se ni zgodilo nič pri gradnji urgence, ki bi po vseh pravilih zdrave pameti morala biti najbolj prioritetna. Projekt je v resnici zaživel šele v mandatu vlade, ki jo vodim," je dodal.

Bobo
Med gosti je bil tudi Janez Zemljarič (levo).

Otvoritve novih prostorov so se poleg direktorjev klinik UKC udeležili tudi nekateri nekdanji generalni direktorji UKC, med drugim Simon Vrhunec in Janez Zemljarič, ki je v imaginariju slovenske javnosti bolj znan kot nekdanji šef Službe državne varnosti ter vplivni lobist. Opaziti je bilo tudi predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Zdenko Čebašek-Travnik in nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana.

Novice Svet24

Tudi tokrat je Cerar javno pozval k zamenjavi vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost. "Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je prišlo do situacije, v katerem je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Ministrski predsednik zato "pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti moj poziv spoštovan in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob odprtju novih prostorov dejala, da je ta investicija dokaz, da je tudi v zdravstvu možno peljati projekte v okviru zastavljenih sredstev in časovnega okvira. A s tem urgenca še ni končana. Ministrica je pojasnila, da sedaj novelirajo projektno nalogo, tako bo po njenih napovedih lahko bil razpis za gradnjo tretje faze objavljen zgodaj pomladi. Sama gradnja pa bo trajala približno 24 mesecev.

STA

Veliko kakovostni preskok z zaposlitvijo dodatnih ljudi

Vodja internistične prve pomoči Hugon Možina pa je današnjo otvoritev označil za zelo vesel dogodek za osrednjeslovensko regijo. Novi prostori jim bodo omogočili veliko možnost za razvoj. "Že v eni ambulanti je sedaj več opreme, kot je bilo prej opreme v pol oddelka. Poleg več nove opreme imamo sedaj tudi elektronski nadzor bolnikov po ambulantah. Tehnološko so prostori res sodobno opremljeni in lahko nudimo bolnikom, kar je treba," je dejal.

Ob tem je opozoril, da bodo lahko ves potencial novih prostorov in opreme izkoristili šele takrat, ko bodo zaposlili dodatne ljudi. V prvi fazi potrebujejo 15 novih medicinskih sester, nove administratorke in bolničarja, predvsem pa petih dodatnih urgentnih zdravnikov. "To bo pomenilo velik kakovostni preskok," je dejal.