Do deportacije ni prišlo

Cerar o sirskem beguncu: Gre za izjemen primer

T.L., M.K.
14. 11. 2017, 10.52
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 13.45
Deli članek:

Na vladi bo potekala razprava o izdaji začasnega dovoljenja za bivanje za Ahmeda Šameja. Miro Cerar je okrcal tudi koalicijsko partnerico SD in parlamentarno Levico.

STA
Po njegovi oceni je še prezgodaj "zavzeti kakršnokoli stališče" o kandidatu za predsednika DZ.

"To, kar so storili nekateri poslanci SD in Levice, je bilo povsem neprimerno in nedopustno. Nedvomno je šlo za predvolilno kampanjo in upam, da česa podobnega ne bodo ponovili," je ob koncu kratke izjave za medije premier Miro Cerar okrcal koalicijsko partnerico SD in parlamentarno Levico.

Kot smo poročali, je poslanec Jan Škoberne (SD) begunca Ahmeda Šameja, ki mu je MNZ izdal odločbo o deportaciji, ki bi se morala zgoditi danes, odpeljal v državni zbor in svojo pisarno, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Potem ko je včeraj Cerar dal zagotovilo, da se postopek deportacije Šameja ne bo začel izvajati, dokler se sam ne seznani z vsemi okoliščinami in dejstvi v primeru, je to zdaj storil in v zvezi s sprejeto odločitvijo tudi podal danes izjavo, po kateri vprašanj novinarjev ni sprejemal.

Poudaril je, da je odločitev sprejel po seznanitvi vseh dejstev in okoliščin o primeru ter dejal, da glede na pravno podlago in odločitve sodišč, ki so bile sprejete o primeru od prihoda Šameja v Slovenijo v času begunskega vala v jeseni 2015, drugačna odločitev sploh ni mogla biti sprejeta.  

V kratki izjavi in po orisu okoliščin v Sloveniji v času največjega begunskega vala leta 2015, dejal, da bo Slovenija kljub odločitvam sodišč na evropski in slovenski ravni, begunca Šameja obravnavala na drugačen način, in sicer na podlagi zakona o tujcih, vlada pa bo na podlagi predloga urada za migracije na naslednji seji obravnavala predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje sirskega begunca v Sloveniji in vprašanje, ali obstaja interes Republike Slovenije za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje.

Ob tem je Cerar poudaril, da je gre v primeru begunca Šameja za izjemen primer, "za človeško usodo, usodo begunca, ki se je dobro vključil v našo družbo in tudi daje tej skupnosti svoj prispevek."

Okrcana poslanca odgovarjata Cerarju

Na Cerarjevo kritiko sta se odzvala okrcana poslanca. Jan Škoberne je dejal, da je bil namen za danes dosežen in "zdi se mi, da smo ravnali prav". Prepričan je, da so ravnali prav, in to ne le v tej, ampak tudi kakšni drugi situaciji. "Pokazali smo na drugačno možnost in ne le birokratskega sledenja obrazcem in 'šabloni'. To je naposled ugotovil tudi premier Cerar. Če ni bilo potrebe po tem, kar se je danes dogajalo, zakaj ta rešitev ni bila že prej na mizi? Naredil sem, kar je prav, ker v to verjamem.

Miha Kordiš pa odgovarja Cerarju, da stranki ni potrebno "iskati svojih minut, ker imamo svoja načela. To bi si lahko v SMC zapisali za uho. Kar se je danes dogajalo, za to ni bilo potrebe." Dodaja, da bi moralo biti osnovno delo parlamenta, da v prihodnje preprečuje ukrepe in dogodke, ki so bili danes predvideni.