Umik iz prometa

Zloglasni insekticid fipronil tudi v slovenskih jajcih

S.R./STA
13. 11. 2017, 17.19
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 17.22
Deli članek:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri dveh nosilcih živilske dejavnosti potrdila prisotnost fipronila v jajcih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Enemu od proizvajalcev so odredili umik vseh serij jajc iz prometa, drugemu pa prepoved prometa z jajci in kokošmi nesnicami. Oporečna jajca sicer ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi.

Kot so sporočili iz uprave za varno hrano, so njihovi veterinarji takoj po prejemu analiznega izvida izvedli inšpekcijski pregled gospodarstva. Ugotovili so, da je eden od nosilcev živilske dejavnosti za zatiranje pršice pri perutnini uporabil nedovoljeni insekticid, zato so mu takoj odredili prepoved prometa z jajci. Pri drugem še niso ugotovili nepravilnosti, prav tako še ni znano, kako je prišlo do kontaminacije jajc s fipronilom.

Na podlagi prejetih uradnih analiznih izvidov so v petek izvedli še dodatne ukrepe, in sicer so pri prvem nosilcu živilske dejavnosti odredili umik iz prometa vseh serij jajc, pri drugem pa prepoved prometa z jajci in kokošmi nesnicami.

Dodatni ukrepi, ki jih je odredila agencija, so prepoved prometa z jajci pri obeh nosilcih živilske dejavnosti, dokler ne dokažeta, da so le ta skladna in vzorčenje jajc na vseh preostalih gospodarstvih z registriranimi hlevi, ki letos še niso bila deležna posebnega nadzora.

Na upravi za varno hrano so še zapisali, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje na podlagi analiznega izvida izvedel hitro oceno tveganja, ki je pokazala, da jajca, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila, ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi.