Zemljevid

Kakšen je vpliv človeka na skrajne vremenske pojave?

S.R.
13. 11. 2017, 17.08
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 17.11
Deli članek:

Z novim interaktivnim zemljevidom lahko preverite, kakšen je vpliv podnebnih sprememb na vremenske razmere in pojave po svetu.

Carbon Brief
Izvesti je treba še precej več študij.

Če ste se ob poplavi novic o izrednih vremenskih dogodkih, kot so orkani, požari, suše in poplave, kadar koli vprašali, ali so ti posledica podnebnih sprememb in delovanja človeka, lahko zdaj to preverite na spletnem interaktivnem zemljevidu, ki ga je izdelalo spletišče Carbon Brief.

Znanstveniki so proučili vpliv globalnega segrevanja, ki je plod človekovih dejavnosti, na več kot 140 vremenskih dogodkov po svetu. Da bi bile te obsežne raziskave čim bolj pregledne in javnosti lažje dostopne, se je Roz Pidcock, namestnica urednika spletišča Carbon Brief, odločila za izdelavo splošni javnosti dostopnega spletnega zemljevida. Iz njega sta razvidni lokacija in vrsta vremenskega pojava, ki ga je posamezna strokovno pregledana študija obravnavala, ter, ali so raziskovalci ugotovili, da je ta pojav posledica globalnega segrevanja.

»Trenutni dokazi kažejo, da je približno 63 odstotkov skrajnih vremenskih pojavov, ki so jih do danes proučili, zaradi podnebnih sprememb hujše narave kot sicer ali pa so ti zaradi njih postali bolj verjetni,« pravi Pidcockova. Iz zemljevida je razvidno tudi, da je treba izvesti še precej več študij. »Na svetu obstajajo obsežna območja, ki jih še niso proučili,« dodaja.