Burja

FOTO in VIDEO: Kaos v centru Nove Gorice, v bloke le skozi kletne prostore

T.L./STA
13. 11. 2017, 14.47
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 14.55
Deli članek:

Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je po Sloveniji več tisoč odjemalcev brez električne energije.

STA
Burja povzroča težave v Novi Gorici.

Zaradi močne burje obstaja v centru Nove Gorice, na Ulici Gradnikove brigade zelo velika verjetnost padanja posameznih elementov z gradbenega odra ob stanovanjskem bloku, so sporočili iz novogoriške občine. Obenem pozivajo stanovalce nekaterih blokov, naj vstopajo in izstopajo iz stavbe skozi kletne prostore.

STA
Burja močnejša od avtomata.

Na stanovanjskih blokih na Ulici Gradnikove brigade opravljajo obnovitvena dela. Močna burja je danes trgala izolacijske plošče s fagade, ki jo obnavljajo, je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Gasilci pa zaradi močne burje in nevarnosti padanja teh elementov ne morejo opraviti zaščitnih ukrepov na višini. Zato so zavarovali območja vhodov v stanovanjske bloke na številkah 41, 47 in 49, stanovalce pa pozvali, da v blok vstopajo in izstopajo skozi kletne prostore, saj bi bila v primeru vstopa skozi glavni vhod ogrožena njihova varnost.

STA

Močna burja na Goriškem tudi sicer povzroča precej težav, saj podira drevesa in ogroža promet, odkriva strehe in ogroža mimoidoče.

Po Kosmačevih besedah je podrto drevo poškodovalo bolnišnični objekt v Stari gori, kjer so posredovali gasilci iz novogoriške poklicne enote. Močan veter je odkril ostrešje stanovanjske hiše v Zakrižu pri Cerknem, podobne težave so imeli tudi na Goriškem in Ajdovskem.

STA
Zasnežene avtoceste.

Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je po Sloveniji več tisoč odjemalcev brez električne energije. Na območju Cerknice in Unca je brez elektrike okoli 2000 gospodinjstev, na območju Ajdovščine okoli 800, na območju Elektra Celje pa skoraj 600. Na novo je brez elektrike še 1000 gospodinjstev v Kobaridu, so sporočili z Elektra Primorska.

STA
Dars ima na terenu vse razpoložljive ekipe.

Z Elektra Celje pa so sporočili, da je na njihovem območju trenutno brez električne energije 582 gospodinjstev, od tega največ v Mežici in Slovenj Gradcu. Na območju Elektra Maribor zaenkrat ni večjih težav. Še največ jih imajo v Rušah, kjer je trenutno brez elektrike 112 odjemalcev.