Nepripravljeni

FOTO in VIDEO: Nekatere spet "presenetil" sneg: na ceste brez zimske opreme

T.L./STA
13. 11. 2017, 10.09
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 12.04
Deli članek:

Veliko ljudi danes kljub zgodnejšemo odhodu od doma zamuja v službe. Razlog? Zastoji na cestah, za katere so največkrat krivi vozniki, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme. Ceste na Primorskem splužene, primorsko avtocesta po več urah vendarle odprli.

STA

Ne Severnoprimorskem je začelo snežiti že v nočnem času, zato Cestno podjetje Gorica (CPG) začelo plužiti že okrog treh, je povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl. Snežne razmere so tudi na cestah Notranjske in Brkinov, zaradi zdrsov tovornjakov je bila v obe smeri več ur zaprta primorska avtocesta.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila več ur zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri.

Nastal je daljši zastoj med Postojno in Razdrtim proti Kopru, proti Ljubljani pa pred priključkom Senožeče. Regionalna cesta Senožeče - Razdrto je ponovno odprta.

Promet po Vipavski dolini je prepovedan zaradi burje, velja zapora tretje stopnje, to je prepoved za vsa tovorna vozila in avtobuse.

Nekaj težav so imeli s tovornjaki na regionalni cesti Razdrto-Ajdovščina, saj vsi vozniki ne spoštujejo prepovedi vožnje zaradi burje, je še povedal Premrl. Ceste so splužene, na delu pa je preko 40 vozil CPG.

Trenutno sneži na Bovškem in idrijsko-cerkljanskem območju, CPG pluži državne in lokalne ceste vse do Brezovice.

"Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni," je dejal in dodal, da so pred začetkom zimske sezone nabavili 7000 ton soli, v januarju pa pričakujejo še dodatnih 5000 ton soli.

Večjih težav zaradi snega in burje ni bilo, na Ajševici so morali s ceste odstranjevati le dve podrti drevesi, pa je povedal Vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Zasnežena je tudi Notranjska in del južne Primorske, je povedal vodja vzdrževanja na CPK Karlo Šturm, sneži vse od Kozine proti notranjosti Slovenije, na Postojnskem, v Brkinih, območju Blok in Loške doline. Sneg se oprijemlje cestišča, višina snežne odeje pa je različna, vendar največ do desetih centimetrov.

STA
Logatec

"Naše plužne in posipalne enote so na terenu. Težave predstavljajo predvsem vozila, ki se na cestah ustavijo zato, ker nimajo zimske opreme. Prvi sneg preseneti voznike, ne pa cestarjev," je še dejal Šturm.

STA

Na prvi sneg so bile v pripravljenosti njihove plužne enote, trenutno jih je na cestah 16. Splužene so bile že vse regionalne ceste in nekatere lokalne, vendar še naprej sneži, tako da je potrebno nenehno pluženje.

Kot je povedal poveljnik koprske Civilne zaščite Zvezdan Božič, je Obalo okoli 3. ure zajela nevihta, ki je v Piranu, Portorožu, Izoli in Ankaranu povzročila nekaj preglavic z odtekanjnem meteorne vode, a po njegovi oceni ni bilo "nič kaj ekstremnega".