Zima trka na vrata

Snežni zameti do nižin, močan severnik in drama na Obali

S.R./STA
12. 11. 2017, 13.30
Posodobljeno: 12. 11. 2017, 20.05
Deli članek:

Arso opozarja, da bodo ponedeljek snežno pošiljko do nižin spremljali še močna burja, okrepljen severni veter in visoka gladina morja,

Reuters
Fotografija je simbolična.

Današnji oblačni dan, ki so ga popoldne ponekod začinile tudi padavine, se bo prevesil v deževno noč in precej bolj dramatično jutro. Padavine se bodo ponoči namreč okrepile in zajele vso Slovenijo, ob morju pa lahko tudi zagrmi. Do jutra se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja.

Jutri bo oblačno s padavinami, ki bodo čez dan od severovzhoda oslabele, večinoma ponehale pa šele v noči na torek. Hladneje bo. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do okoli 7 stopinj Celzija.

Močno veter in visoka gladina morja

V ponedeljek zgodaj zjutraj bo začel pihati okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami krajevno lahko dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro. Severni veter bo predvidoma oslabel do torkovega jutra. Tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometri na uro. 

V ponedeljek predvidoma med 5. in 7. uro bo ob jutranji plimi povišana gladina morja. Ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale. Zjutraj in dopoldan bo morje močno vzvalovano. Ob povišani gladini morja in visokih valovih bo najbolj izpostavljen del obale Rt Madona v Piranu. 

Arso
Močno bo pihalo.

Obeti

V torek bo ponekod na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini predvsem dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo. Drugod bo suho in hladno. Predvsem v vzhodnih krajih bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne slabel, na Primorskem pa zmerna do močna burja. V sredo bo suho, na Primorskem bo še pihala zmerna do močna burja.

Vremenska slika

Nad severno Evropo je obsežno ciklonsko območje, ki se širi nad srednjo Evropo. Vremenska fronta se zadržuje severno od Alp, nova hladna fronta, ki bo v noči na ponedeljek dosegla tudi Slovenijo, pa se iznad zahodne Evrope hitro pomika proti Alpam. Pred njo k nam od zahoda priteka nekoliko toplejši, a vse bolj vlažen zrak.

Biovreme

Spanje v noči na nedeljo bo moteno. V nedeljo bo vremenski vpliv močno obremenilen, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave, nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni. Spanje v noči na ponedeljek bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.