Izbrisani

Priznali napako in jim povrnili pravice

Matej Klarič
12. 11. 2017, 07.55
Posodobljeno: 12. 11. 2017, 08.56
Deli članek:

Študentom, ki so bili oktobra obveščeni, da so izgubili študentske pravice, so poslanci te povrnili in priznali, da so decembra lani naredili napako.

Bobo
Okoli 2000 študentov naj bi zaradi nesmiselnega amandmaja ostalo brez študentskih pravic, čeprav mnogi redno opravljajo svoje obveznosti.

V preteklih tednih smo predstavili zgodbe študentov, ki so jim čez noč odvzeli pravice, čeprav so vse svoje obveznosti opravljali v predpisanih rokih, nekateri celo nadpovprečno uspešno.

Za vse skupaj je bila kriva sprememba 69. člena zakona o visokem šolstvu, ki so jo poslanci sprejeli decembra lani. In kot se je izkazalo šele oktobra letos, so študentje z njo izgubili študentske pravice.

Z zavoda za zdravstveno zavarovanje so zato takrat dobili obvestilo, da niso več zdravstveno zavarovani, zaradi česar bi morali na leto samo za to zavarovanje plačati približno 660 evrov, kar bi bila za marsikaterega študenta velika finančna obremenitev. Sploh ker bi izgubili tudi pravico do študentske prehrane, bivanja v študentskih domovih oziroma subvencioniranega bivanja pri zasebnikih ter do študentskega dela. Da teh pravic niso izgubili takoj, se lahko zahvalijo predvsem neenotnim evidencam. Na ministrstvu so ves čas zatrjevali, da so bile spremembe pričakovane, in svojih napak do konca niso priznali, čeprav so za študente enovitih študijev celo naknadno spreminjali interpretacijo zakona.

Povrnitev stroškov

Številni študentje so se zato morali zdravstveno zavarovati, saj bi jih denimo ob hujši bolezni lahko doletelo izjemno drago zdravljenje. Poslanec Levice Miha Kordiš je zato v državnem zboru vložil amandma, ki bi črtal del spornega 69. člena zakona. V četrtek so poslanci z 71 glasovi za in nobenim proti naposled sprejeli predlagani amandma. Sprejeli pa so tudi predlog, da se študentom upravičenost do teh pravic zagotovili tudi za nazaj.

Koliko študentov je prizadetih?

Na ministrstvu za izobraževanje sicer zatrjujejo, da je brez pravic ostalo 653 študentov, ki so mlajši od 27 let. Toda številka je višja, saj so nekatere pravice izgubili tudi drugi študenti. Da ministrstvo s številkami zavaja, je prepričan tudi Kordiš, saj da »predstavlja samo število tistih, ki zaradi svoje starosti niso upravičeni do zdravstvenega zavarovanja«. Vseh skupaj naj bi bilo tako prizadetih okrog dva tisoč študentov oziroma tri odstotke vseh vpisanih. Obenem Kordiš izpostavlja, da jim mišljenja ministrstva ni uspelo spremeniti. Sporni člen so namreč sprejeli zaradi (nepremišljenega) boja proti fiktivnim vpisom. Kordiš meni, da bodo ti vpisi izginili, ko bodo mladim na voljo ustrezna delovna mesta.

STA
V ZL predlagajo, da bi navidezno samozaposleni ob ugotovitvi inšpektorja avtomatično postali redno zaposleni.

ŠOS predlaga mirovanje plačevanja

Predvideno je tudi povračilo stroškov zdravstvenega zavarovanja v tem času. Kako bo vse skupaj potekalo, bo moralo določiti ministrstvo za izobraževanje, ki je vse skupaj zakuhalo. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pa študentom svetujejo, naj se glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z izbrano zavarovalnico dogovorijo za mirovanje. Tiste, ki so imeli težave z bivanjem v študentskem domu ali s subvencionirano študentsko prehrano, pozivajo, naj se obrnejo neposredno na ŠOS. 

Katja Grudnik
Katja Grudnik pozdravlja odločitev, ki ji bo omogočila nemoten zaključek študija.

Z razpletom je zadovoljna tudi Katja Grudnik, ki je bila med izbrisanimi študenti, ki so najglasneje opozarjali na krivična določila. »Veseli me, da so se spametovali in rešili to, kar so zakuhali. Super, zadeva je zdaj rešena,« nam je dejala Katja.


Nina Kopač, še ena od študentk, ki jim je sprememba odvzela pravice, je zadovoljna z odločitvijo. »Razplet te napake bo odpravljen. V ta namen bi se zahvalila Zvezi Škis, ŠOS-u in poslancu Levice Mihu Kordišu. S pomočjo zgoraj naštetih in s hitro akcijo vseh, ki so nam bile pravice odvzete, smo to napako odpravili. Sicer sem mnenja, da bi se napako lahko hitreje odpravilo, vendar sem zadovoljna že s pozitivnim rezultatom. Sama sem bila ta čas brez zdravstvenega zavarovanja, saj mi je bilo nesprejemljivo plačati nekaj, kar je moja pravica in mi pripada brezplačno v času študija. Na srečo ga tudi nisem potrebovala, ne morem pa si predstavljati, da bi se mi v tem času kaj naredilo,« je povedala Nina.

Nina Kopač
Nina je zadovoljna z odločitvijo poslancev.