Popravek

Z novim zakonom boljši časi za študente?

G.G./STA
23. 10. 2017, 16.02
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 16.08
Deli članek:

Državni zbor je na današnji izredni seji soglasno sprejel zakon za urejanje položaja študentov, ki odpravlja večji del varčevalnih ukrepov za študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf).

Bobo
Štipendisti po podatkih sklada dolgove vračajo v skladu z obveznostmi.

Zakon, ki so ga pripravili v Študentski organizaciji Slovenije, je v državni zbor vložil predsednik DZ Milan Brglez, ki je danes povedal, da zakon vidi kot izhodišče za začetek boljših časov za študentke in študente, saj jim bo omogočil, da se lažje posvetijo svojemu osnovnemu poslanstvu, to je študiju in raziskovanju.

Zakon med drugim predvideva, da se možnost koriščenja študentskih bonov podaljša do 21. ure. Študentom bo po zakonu podaljšano koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar največ do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

Študentom, ki med študijskim letom izpolnijo pogoje za pridobitev dodatka za bivanje, bo omogočeno pridobiti dodatek s prvim dnem meseca, ki sledi nastanku spremembe. Tudi status študentom ne bo več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo. Zakon še ureja potrebe študentov s posebnimi potrebami.

Zakonski predlog je sprva predvideval tudi vrnitev višine posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju začasnega in občasnega dela, na raven pred Zujfom, a naj bi to uredili z novelo zakona o dohodnini.

Podporo zakonu so danes kljub nekaterim pomislekom vnovič napovedali v vseh poslanskih skupinah.