Servis za zdravstvene dejavnosti

Uporniški ravnatelj: Naša osnovna šola učencev ne bo več vozila na sistematske preglede

S.R./STA
23. 10. 2017, 11.46
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 11.52
Deli članek:

Preboldska osnovna šola se je odločila, da učencev ne bo več vozila na sistematske preglede. Ravnatelj Oton Račečič pravi, da učitelji niso servis za zdravstvene dejavnosti, starši in občina pa so po pisanju današnjega časnika Delo ogorčeni. Račečič zdaj čaka na odločitev ministrstev.

Profimedia
Organizacija sistematskih pregledov ni del redne dejavnosti osnovne šole.

Kot poroča današnje Delo, je Osnovna šola (OŠ) Prebold na začetku šolskega leta obvestila dispanzer za otroke in mladostnike v Žalcu, da otrok ne bodo več vozili na sistematske preglede. O tem so imeli že dva sestanka z ministrstvi za izobraževanje, znanost in šport ter za zdravje, občinski svet pa je izglasoval, da mora šola to še naprej izvajati, a ravnatelj Oton Račečič ostaja neomajen in pravi, da bo počakal na odločitev ministrstev.

Čeprav slovenske osnovne šole že desetletja vozijo otroke na sistematske preglede in obvezna cepljenja ter je sistem, kot priznava Račečič, utečen, njegova šola tega ne namerava več početi. Poudaril je, da sistematskih pregledov ni v izobraževalnih programih in da bi se morali izvajati v dnevih dejavnosti. Ministrstvo za izobraževanje pa, da od njih zahteva realizacijo. Poleg tega se učiteljem zdi, da so servis za zdravstvene dejavnosti in da so vozniki, je dejal za Delo in dodal, da sta idejo za tako odločitev šole dali dve učiteljici.

Na plečih staršev

Ta odločitev šole je po poročanju časnika prizadela predvsem starše, ki bodo morali, če bo nov sistem obveljal, vzeti dopust ali vsaj proste ure, da bodo otroke lahko peljali na sistematski pregled in obvezna cepljenja. Odločitev šole je razburila tudi občinsko vodstvo. Občina je po navedbah župana Vinka Debelaka vedno poskrbela za vse, plačala prevoze do zdravstvenega doma, tako šola ni bila z ničimer finančno obremenjena.

Račečič dodaja, da ne gre za vprašanje denarja, ampak za program. "Zakonodaja ne predpisuje, da smo servisna dejavnost za zdravstvo. O tem se mora izjasniti ministrstvo za šolstvo in bom počakal, kaj bodo povedali," je dejal.

Nadstandard?

Organizacija sistematskih pregledov ni del redne dejavnosti osnovne šole. Avtobusne prevoze otrok do zdravstvenih domov tako nekatere šole uvrstijo v nadstandard, ki ga potrdijo sveti šole, plačajo pa starši, šolski sklad ali občina ustanoviteljica. Čeprav šolam otrok ni treba voziti na sistematske preglede, težav po navedbah predsednika Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Toneta Medena ni bilo, piše časnik.

Bližnjih sprememb po navedbah ministrstva za zdravje ni mogoče zaznati, ker se zakonodaja na področju preventivnih zdravstvenih pregledov ni spremenila. Odločitev OŠ Prebold jih preseneča, saj so šole dobro sodelovanje z zdravstveno službo prepoznale kot zelo pozitivno, še posebno na področju preventive in krepitve zdravja, še poroča Delo.