Nizka volilna udeležba

Poziv voditeljice Odmevov: Obujte škornje in ...

T.L.
22. 10. 2017, 19.15
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 19.37
Deli članek:

Volilna udeležba je bila danes nizka. Novinarka in voditeljica Odmevov Rosvita Pesek ima o tem svoje mnenje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Dan, ko smo Slovenci volili novega predsednika ali predsednico države, je zaznamovalo deževno in tumorno vreme. Pa je razlog za precej nizko volilno udeležbo - do 16. ure je bila dobrih 32 odstotkov volilnih upravičencev, teh pa je dobrih 1,7 milijona - neugodno vreme ali kaj drugega? O nizki udeležbi je danes tuhtala tudi voditeljica Odmevov, Rosvita Pesek in nihala med ostrim ali manj ostrim odgovorom na ta vprašanja.

Na facebooku je pred nastopom objavila, da bo nastopila v oddaji pri kolegici Manici Janežič Ambrožič: "Med drugim z vprašanjem, kako si razlagam vedno nižjo volilno udeležbo na volitvah za predsednika RS? Pa tuhtam, ali naj povem tako na 'šarf', kot v resnici mislim...da razlike med volitvami v SFRJ in RS po 27 letih demokratične ureditve še vedno nismo povsem dojeli? In da je udobneje kot obuti škornje in odditi na volišče, sedeti doma in tarnati nad državo in politiki, ki jo vodijo... Ali bi bilo bolje, da le nekoliko omilim..."

Kasneje pa je v Poročilih izpostavila, da gre pri volitvah za predsednika države za neravnovesje: v Sloveniji predsednika volimo bolj neposredno, kot nikogar drugega v tej državi, hkrati pa smo ga "oskubili" vseh pristojnosti in privilegijev (plača, osebje, domovanje ...). 

Za primerjavo: leta 1992 je glasovalo 85,8 odstotka volilnih upravičencev, leta 2002  jih je bilo 72,1 odstotek, leta 2012 pa je Borut Pahor predsedniški stolček zasedel, ko je na volišča prišlo le 48,4 odstotka volivcev.  

Poudarila je, da je na zadnjih volitvah milijon volilnih upravičencev ostal doma. "To je, če se vpraša mene, katastrofalen podatek," je dejala Peskova. Ob tem je nanizala podatke iz sosednjih držav, ki se ob predsedniških volitvah lahko pohvalijo s precej višjo udeležbo.

Poudarila je, da smo "šli na svoje", da bi lahko samo odločali o tem, kdo nam bo vladal, da bi odločali sami o sebi.  

"Danes je šestič ta priložnost, da odločamo sami o sebi. Dajmo obuti škornje in oditi na volišče in izbrati - ne božanstva - ampak predsednika z vsemi slabostmi in napakami in z vsemi dobrimi stvarmi, takšnimi, kot jih ima vsak od nas," je sklenila Peskova. Je Slovenija poziv slišala? Glede na volilno udeležbo, bi lahko sklepali, da ne.