Preko vsake mere

Incident v Piranskem zalivu: Hrvat poskušal školjke gojiti kar v slovenskem morju

S.R./STA
18. 10. 2017, 16.55
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 20.38
Deli članek:

Hrvaški državljan je v Piranskem zalivu poskušal širiti školjčišče.

Bobo
Fotografija je arhivska.

V Piranskem zalivu se je danes zgodil nov incident. Po navedbah slovenske policije, ki je posredovala, sta dva hrvaška državljana poskušala širiti školjčišče v slovenskem morju. Hrvaška policija je nato sporočila, da je ščitila hrvaške ribiče ter da bo to počela tudi v prihodnje.

Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu obravnavala več kot 300 spornih dogodkov.

Kot je policija zapisala v sporočilu za javnost, so slovenski policisti ob izvajanju nadzora v slovenskem morju danes okoli 11.30 opazili namero dveh oseb na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami, da razširita svoje školjišče. Ob preverjanju okoliščin so ugotovili, da osebi za postavitev dodatne vrste v nasadu školjk nista imeli soglasja slovenskih pristojnih organov. V bližini je bilo tudi plovilo hrvaške policije. Slovenska policija je na kraj napotila policijski patruljni čoln. Policisti so izrekli opozorilo osebam na čolnu in hrvaškim policistom, da se nahajajo v slovenskem morju.

Istrska policija se je drevi odzvala s sporočilom, da je s svojimi plovili v Piranskem zalivu kot običajno varovala in nadzorovala mejo na morju ter pri kršitvi mejne črte opozarjala slovenska plovila. Dodali so, da bodo to počeli še naprej in v tovrstnih primerih ščitili hrvaške ribiče, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Za Hrvaško je sicer meja na sredini Piranskega zaliva.