Banka Slovenija

Savi pol milijona evrov kazni, ker ni pravočasno prodala svojega deleža

S.R./STA
17. 10. 2017, 20.13
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 08.35
Deli članek:

Banka Slovenija je sprejela izjemen ukrep in Savi naložila pol milijona evrov kazni, ker ni v roku prodala svojega deleža v Gorenjski banki, poroča danes TV Slovenija. Sava bi morala delež v banki prodati pred letom in pol, a prodajni postopki še vedno tečejo.

Bobo

Največja lastnica Gorenjske banke je prav Sava, ki banko prodaja od predlani. Sredi lanskega leta je oblikovala konzorcij za skupno prodajo, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank in Zavarovalnica Triglav. Prodajo je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice.

Sava je lastnica 38 odstotkov Gorenjske banke, ob tem pa je za 8,8 odstotka delnic banke prenesla v fiduciarno imetništvo Abanke, ki jih hrani v korist imetnikov Savinih obveznic kot zavarovanje. Drugi največji lastnik je srbska AIK banka s skoraj 21 odstotki delnic, večja lastnika pa sta še DUTB z nekaj več kot šestimi odstotki in Zavarovalnica Triglav z malenkost nad štirimi odstotki.

Gorenjska banka je sicer v postopku prodaje. Komisija prodajnega konzorcija za banko, ki ga vodi Sava, v njem pa so še Abanka, DUTB in Zavarovalnica Triglav, se je nedavno seznanila z glavnimi elementi zavezujočih ponudb, ki jo jih podali zainteresirani za nakup 55-odstotnega deleža banke.

Po navedbah medijev sta zavezujočo ponudbo oddala ameriški sklad Apollo, ki je lastnik Nove KBM, Poštne banke in nekdanje Raiffeisen, ter AIK banka. Kot neuradno navajajo mediji, sta oba oddala nižji ponudbi od pričakovanj oz. likvidacijske cene delnice, oblikovane pri 298 evrih.