Mobilna verzija
13:38 23. november 2017

FOTO: V povezavi z afero Agrokor 12 aretacij, "ušli" samo Todorići

S.R./STA Zagreb
6 Posodobljeno: 21:58 / 16.10.2017

Hrvaška policija je danes aretirala 12 izmed 15 oseb, ki jih sumijo finančnih malverzacij v koncernu Agrokor, je potrdilo hrvaško notranje ministrstvo. V priporu niso končali samo lastnik Agrokorja Ivica Todorić in njegova sinova Ante in Ivan, ker med današnjo policijsko akcijo niso bili na Hrvaškem.

agrokor, aretacije

Na Hrvaškem so aretirali 12 osumljenih za malverzacije v Agrokorju. Foto: Profimedia

Kriminalistično preiskavo so sprožili proti 15 hrvaškim državljanom, ki jih sumijo kaznivih dejanj zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanja službenih dokumentov in kršitve vodenja trgovskih in poslovnih knjig, so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

Dolg seznam

Prijete osebe bodo kazensko ovadili zaradi omenjenih kaznivih dejanj, so napovedali na hrvaškem notranjem ministrstvu. V torek naj bi jih zaslišal tudi preiskovalni sodnik.

Akcijo Agrokor so začeli v zgodnjih jutranjih urah, najprej pa so prijeli nekdanjega podpredsednika uprave Agrokorja za finance Ivana Crnjaca. Med prvimi so v pripor odpeljali tudi dolgoletno izvršno podpredsednico koncerna Ljerko Puljić, ki je veljala za desno roko Ivice Todorića, in Piruško Canjuga, ki je bila izvršna podpredsednica za poslovanje in razvoj. Canjugova je soproga Zlatka Canjuge, ki je bil tesen sodelavec pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

V pridržanju je končal tudi bivši član uprave koncerna in član nadzornega odbora Mercatorja Damir Kuštrak, ki je bil med dvema zaposlitvama v Agrokorju namestnik finančnega ministra v levosredinski vladi, ki jo je v začetku stoletja vodil pokojni premier Ivica Račan. Kuštrak je tudi edini iz bivše uprave Agrokorja, ki se je obdržal kot svetovalec izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade za Agrokor Anteju Ramljaku.

Prav tako so prostost odvzeli nekdanjemu članu uprave Agrokorja Tomislavu Lučiću ter bivšemu izvršnemu podpredsedniku koncerna in šefu uprave Jamnice Mislavu Galiću, ki je sin bivšega hrvaškega veleposlanika v Parizu in znanega hrvaškega novinarja Mirka Galića, ki je tudi sam bil imenovan za svetovalca Ivica Todorića leta 2013, so poročali hrvaški mediji.

V popoldanskih urah so prijeli nekdanjega nadzornika podjetja Tisak Marijana Alagušića in šefa računovodstva v Agrokorju Alojzija Pandžića. V priporu je tudi lastnik in direktor revizorskega podjetja, ki se je do prejšnjega tedna imenovalo Baker Tilly, Olivia Discordio ter revizorka v podjetju Sanjo Hrstić. Med prijetimi sta še dva bivša izvršna podpredsednika koncerna Ivica Sertić ter soprog hčerke Ivice Todorića, Hrvoje Balent.

agrokor, aretacije

Policija pred Todorićevim dvorcem pri Zagrebu. Foto: Profimedia

Brez Todorićev

Kot so dodali, so danes opravili hišne preiskave na 24 lokacijah, pregledali so tudi tri poslovne prostore, 17 avtomobilov in 12 oseb. Napovedali so, da bodo zaradi obsežnosti postopka preiskave nadaljevali tudi v torek.

Odvetniki Todorićevega sina Anteja so danes potrdili, da je njihov klient v Londonu. Neuradno naj bi tudi Ivica Todorić in drugi sin Ivan bila v britanski prestolnici.

Po začetku današnje akcije kriminalistov je Ivica Todorić na svojem blogu napovedal, da bo kmalu predstavil svojo obrambo ter da se bo odzval na poziv hrvaškega pravosodja in saborske preiskovalne komisije o Agrokorju, ki je napovedala, da bodo lastniku koncerna poslali poziv za pričevanje na svoji prvi seji, ki je napovedana za 3. november.

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem izjavil, da bo morala preiskovalna parlamentarna komisija glede na zakonska določila ustaviti svoje delo, ko se bo začel pravosodni postopek proti osumljencem za kriminal v Agrokorju.

agrokor, aretacije

Na Hrvaškem so aretirali 12 osumljenih za malverzacije v Agrokorju. Foto: Profimedia

Vaš prispevek