Presenečeni študenti

Okrog 2000 študentov ostalo brez zdravstvenega zavarovanja in ostalih pravic

M.K.
10. 10. 2017, 17.33
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 17.33
Deli članek:

Toliko študentov je v teh dneh presenetilo obvestilo, da so ostali brez zdravstvenega zavarovanja, kljub temu, da imajo status študenta.

STA
Okrog 2000 študentov je presenečenih ugotovilo, da od začetka oktobra niso več zdravstveno zavarovani.

Krivda za to leži na vladi, ki je lani sprejela spremembe Zakona o visokem šolstvu. V zadnjem trenutku sprejete spremembe so študentom odvzele pravice, ki naj bi izhajale iz njihovega statusa.

V skladu z vse večjo naravnanostjo k storilnosti, ki se ne zmeni za socialne probleme, so namreč študentom pod 26. letom starosti (ostalim nad to mejo so to pravico vzeli že veliko prej) želeli onemogočiti, da bi pravice do zdravstvenega zavarovanja in še nekatere druge pravice lahko uživali dlje, kot jim je to omogočal čas njihovega študija.

Na to so danes opozorili v poslanski skupini Levice. Kot pravijo, Zavod za zdravstveno zavarovanje razlaga, da je študentom pravica potekla na podlaga 69. člena Zakona o visokem šolstvu. Tega je ob lanskem spreminjanju zakona s “tehnično” spremembo brez razprave dopolnila vladna koalicija. Novi člen določa, da so pravice študentov, poleg zdravstvenega zavarovanja, še subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz ter pravica do štipendije, omejene najdlje za čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji. Nekateri izmed študentov, ki so se prepisali, so na primer prav tako ostali brez teh pravic. 

»Čeprav študenti redno študirajo in obveznosti opravljajo v roku, nimajo pravic, ki statusu študenta pripadajo. V zakon je bila torej vnesena nesmiselna določba, ki še dodatno in na nejasen način omejuje koriščenje pravic, ki izhajajo iz statusa študenta. Levica je glasovala proti temu zakonu, ki ga je takrat podpiral celo ŠOS,« nam je dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

STA

»Glede na to, da gre za perečo zadevo želimo to obravnavati na odboru že pred sejo, ki bo prihodnji teden, da se zadeva uredi s črtanjem iz zakona,« nam je o prihodnjih načrtih povedal Kordiš. V kolikor se bo vladajoča koalicija strinjala s predlogom Levice, bi tako že prihodnji teden ti študentje že dobili povrnjeno pravico, ki jim zagotavlja zdravljenje brez visokih stroškov v primeru zdravstvenih zapletov.

Pričakovati je, da bo koalicija sprejela predlog oziroma rešila situacijo, saj tudi sama z zdravstveno reformo teži k temu, da bo zdravstveno zavarovanje postalo bolj dostopno tudi za manj premožene. Verjetno si namreč nihče ne želi amerikanizacije našega zdravstva, kjer si nekateri ne bodo mogli več privoščiti zdravljenja.