Omjetive števila migrantov

Merklova z Bavarci blizu dogovora glede priseljavanja

G.G./STA
8. 10. 2017, 21.26
Posodobljeno: 8. 10. 2017, 21.34
Deli članek:

Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in Krščansko socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja naj bi bili pred dogovorom glede politike priseljevanja.

Reuters
Angela Merkel

Merklova in predsednik bavarske deželne vlade Seehofer sta se sešla po približno uri prekinitve pogovorov za znotrajstrankarska posvetovanja. To naj bi bil to znak, da so pogajanja zašla v težave, vendarle pa naj bi šlo za posvete glede kompromisnega predloga. Zdaj naj bi obe stranki zgolj še uskladili končno besedilo dogovora.

Politika priseljevanja je bila sicer glavna sporna točka usklajevanj med CDU in CSU pred načrtovanimi pogovori z liberalci (FDP) in Zelenimi o oblikovanju vladne koalicije. V CSU so zahtevali omejitev števila migrantov v Nemčiji na 200.000 letno.

Merklova je temu nasprotovala, zdaj pa naj bi predlagala kompromis, po katerem bi ta zgornja meja za priseljevanje lahko ostala v skupnem programu, navaja dpa. Preučili naj bi možnosti sodelovanja z visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR) za oblikovanje t. i. begunskih kontingentov, se zavzeli za izmenjavo migrantov na evropski ravni, pa tudi skušali doseči posebne dogovore z afriškimi državami izvora migrantov.