Upanje po arbitražni razsodbi

Ne vedo, kako bi lahko živeli na Hrvaškem

Mirjam Bezek-Jakše, Dolenjski list
23. 9. 2017, 07.00
Posodobljeno: 23. 9. 2017, 08.25
Deli članek:

Tatjana in Alojz Jenič sta pred 20 leti kupila domačijo v Dragah v metliški občini, a v hrvaški katastrski občini, zato vpisa v zemljiško knjigo ni bilo.

Mirjam Bezek Jakše
Alojz in Tatjana Jenič pred domačo hišo

Ko sta zakonca Jenič leta 1995 prvič prišla na obisk k prijateljem, ki so bili podnajemniki v Dragah pod Gorjanci, jima je vas takoj prirasla k srcu. Leta 1997 sta kupila eno od hiš. Vedela sta, da so Drage v hrvaški katastrski občini Sekuliči, a so obljubljali, da bo vse urejeno v dveh letih. »Čeprav je bil ob nakupu Sloveniji plačan davek, se v zemljiško knjigo nisva mogla vpisati. V Sloveniji ne zato, ker je katastrska občina hrvaška, na Hrvaškem pa ne, ker sva slovenska državljana. Zadnjih pet let bi stanovanjsko hišo v hrvaško zemljiško knjigo lahko vpisala, ne pa tudi gospodarskih poslopij. A ker imava eno kupo-prodajno pogodbo, nisva mogla vpisati niti hiše,« pojasni Tatjana.

»Menda je pri odločitvi odtehtalo, da se Hrvaška za nas ni zanimala. Sploh si ne predstavljava, kako bi bilo, če bi morala živeti v drugi državi,« je dejala Tatjana.

GROZILI Z RUŠENJEM

Nekaj časa so čakali, da se bodo zadeve s katastrsko občino uredile, a ker rešitvi ni bilo videti konca, so dozidali hišo s pridobitvijo lokacijskega dovoljenja ter na novo postavili tudi hlev in pod. Zaradi prizidka k hiši pa je prišel gradbeni inšpektor. »Dobili smo že odločbo za rušenje prizidka in inšpektor je vztrajal pri rušenju. Popustiti je bil pripravljen le pod pogojem, da prinesem potrdilo o tem, da slovensko sodišče ni pristojno za Drage. Sodnica, ki mi je na črnomaljskem sodišču izdala potrdilo, v katerem je pisalo, da njihovo sodišče ni pristojno za Drage, mi je dejala, da takšnega potrdila do takrat še ni napisala. Na osnovi potrdila so nam pred približno tremi leti za pet let odložili rušenje.«

Mirjam Bezek Jakše
Ob obisku premierja dr. Mira Cerarja v začetku letošnjega julija v Dragah je Tatjana skupaj z njim tako pozirala pred fotografskimi aparati.

VESELI, DA SO V SLOVENIJI

Prebivalci Drag, ki so slovenske, sploh ne vedo, kako bi lahko živeli na Hrvaškem. Vse storitve plačujejo Sloveniji in tudi dostop do vasi imajo le po slovenskem ozemlju. »Razumljivo je torej, da smo bili zelo veseli, ko smo izvedeli, da naša vas ostaja v Sloveniji. Zadovoljni smo tudi z odzivom države po sprejetem arbitražnem sporazumu. Za nas sta pomembna predvsem legalizacija zgrajenih objektov in vpis v zemljiško knjigo na Slovenskem. Iz države so obljubili tudi, da pri tem ne bomo imeli nikakršnih stroškov,« pravi Tatjana.