Enakonočje

Prvi jesenski dan v znamenju sončnega vremena, a že kmalu poslabšanje

J.P./STA
22. 9. 2017, 07.24
Posodobljeno: 22. 9. 2017, 07.25
Deli članek:

Z jesenskim enakonočjem se bo danes ob 20.02 začela koledarska jesen, ki bo že prvi dan postregla s povečini sončnim vremenom. To nas bo po napovedih Agencije RS za okolje z jutranjimi temperaturami do osem stopinj Celzija in dnevnimi do okoli 20 stopinj spremljalo do sobote, medtem ko bo poslabšanje nastopilo v nedeljo.

Profimedia
V prihodnjih dneh bo sončno.

Enakonočje je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Pojav se pripeti dvakrat letno in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni.

Tako kot ob vsaki menjavi letnih časov Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec tudi danes pripravlja dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko ogledali teleskop Vega in poslušali predavanja na temo astronomije.

Naslednji letni čas, zima, pa se bo začel 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša.

Pregovori

Kakšno bo vreme v prihodnjih letnih časih, napovedujejo tudi ljudski pregovori, ki se pogosto nanašajo na godove svetnikov. Danes goduje Mavricij, zanj ljudska pregovora pravita: Če na Mavricija sonce zasije, pozimi huda sapa brije; Če je na Mavricija jasno nebo, vetrovi pozimi hudo brijo.