Brežice

Začasno križ čez izjemni spomenik

Martin Luzar, Dolenjski list
22. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Da bo treba železni most čez Savo in Krko v Brežicah temeljito obnoviti, so že pred časom strokovnjaki ugotovili med temeljitim pregledom mostne konstrukcije.

Martin Luzar
Most čez Savo in Krko (v ospredju) so začasno zaprli za ves promet. V Brežicah tako zdaj lahko uporabljajo samo en most čez Savo (v ozadju).

Občina Brežice je s tem izvedenskim poročilom dobila težko nalogo – obnoviti most, in to karseda hitro.

Most so po omenjenem strokovnem ogledu zaprli in ta omejitev gibanja na tem mestu čez reki velja še zdaj. Most bo zaprt vsaj še dve leti, ocenjujejo na brežiški občini. Po zadnjih podatkih bodo pridobili najpozneje do konca septembra dopolnjeno projektno dokumentacijo.

Most so morali pred časom nemudoma zapreti, ker je predvsem spodnji del železne konstrukcije nad Savo močno načela rja, ki je že ogrozila trdnost in nosilnost objekta. Občina bo obnovo izvedla v dveh korakih – najprej bo popravila most čez Savo in potem most čez Krko, ki ga je manj načela korozija.

Dokler se to ne bo zgodilo, bo veljal zdajšnji ukrep, se pravi, da je zaradi nevarnega stanja konstrukcije mostu čez Savo prepovedan na celotnem mostu ves promet, kar pomeni tudi prepoved vožnje s kolesi in hoje pešcev.

občina Brežice
Most je že dodobra načel zob časa.

ZGODOVINSKI POMEN

Brežiški železni most, v katerega sta povezana omenjena dva mosta, je zgradila Avstro-Ogrska leta 1906. Za tisto obdobje je predstavljal velik tehnični dosežek. Savski del mostu v dveh lokih, ki ju na sredini podpira kamniti steber, je dolg dobrih 114 metrov, most čez reko Krko ima en lok in je dolg nekaj več kot 66 metrov. Brežiški železni most so v novejšem času razglasili za tehnični spomenik.

PRVA OCENA STROŠKA SANACIJE MANJŠA

Izražena še v nekaterih številkah taka dediščina pomeni, da so strošek prenove mostu prvotno ocenili na nekaj več kot 670.000 evrov. Po prvi oceni dopolnjene projektne dokumentacije je višina stroška sanacije mostu čez Savo približno 850.000 evrov, za most čez Krko pa podatek še ni znan.