Narasli potoki

Marija zaradi strahu ni jedla, Angela je dežurala na balkonu

Gabrijel Toplak
21. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Občinski vodotoki so se v glavnem umirili in prebivalci naselij Dvorjane, Jablance in Spodnja Korena v občini Duplek si lahko oddahnejo.

Gabrijel Toplak
Gladina potoka se je povsem približala gospodarskemu poslopju tudi na Johah, kjer stanuje Angela Hergamas.

Gabrijel Toplak
Marija Štraus nevarnost poplavljanja pripisuje neustreznemu vzdrževanju.

Drava ob zadnjih obilnih padavinah res ni poplavljala, so jo pa številnim pošteno zagodli potoki. To so občutili predvsem v naseljih Dvorjane, Jablance in Spodnja Korena v občini Duplek.

Za Marijo Vogrin, ki ji le nekaj metrov oddaljeni narasli potok v noči na ponedeljek ni pustil spati, je mirnejša noč. »V torek pozno popoldne se je sicer umiril in hvala gasilcem, ki so me obiskali dvakrat in ponekod nastavili protipoplavne vreče. Počutila sem se bolj varno in za nekaj časa zatisnila očesi, a vseeno občasno vstala in preverila stanje v potoku,« je pojasnila Vogrinova. Dodala je, da zaradi skrbi in strahu ves dan ni ničesar pojedla, čeprav so ji hrano ponujali sosedje, saj ni čutila nobene potrebe po njej.

Gabrijel Toplak
Tudi Žitečki potok v Spodnjem Dupleku, ki že upada, je stanovalcem ob njem povzročil nemalo težav.

Neprespane noči

Neprespana noč je tudi za Marijo Štraus iz Jablanc, kjer so se prve težave začele pojavljati v torek proti večeru, ko je začel potok, ki je od hiše oddaljen le slab meter, nenadoma naraščati. »Vanj doteka voda z vseh strani, zato smo se bali, da se bo ponovil dogodek izpred nekaj let, ko nam je potok zalil hišo. Še pravočasno smo poklicali gasilce, ki so uredili, da so v potoku z gradbenim strojem omogočili večjo pretočnost. Vseeno sem ponoči dežurala,« je razložila Štrausova in težave pripisala neustreznemu vzdrževanju.

Mirnega spanca ne poznajo niti v zaselku Johe. Angela Hergamas pravi, da se je potok začel razlivati že v ponedeljek popoldne, v torek pa se je gladina potoka povsem približala gospodarskemu poslopju. »Bala sem se, da ne bi morali spet reševati svinj. Zato sem ponoči večkrat na balkonu dežurala in si proti jutru oddahnila, ker je voda začela upadati,« je dodala Hergamasova.

Gabrijel Toplak
Vogrinovo so v torek popoldne obiskali gasilci in ji pred hišo nanosili protipoplavne vreče.