indirektni udar drobnega tiska

Bitka z zavarovalnico: metla je vrtno orodje, robotska kosilnica pa ne!?

G.G.
20. 9. 2017, 20.50
Posodobljeno: 21. 9. 2017, 07.37
Deli članek:

Vasja se bode z zavarovalnico. Trdi, da robotska kosilnica spada med “vrtna orodja”, zavarovalnica pa vztraja, da gre za “napravo” in nikakor za “vrtno orodje”.

Profimedia
Fotografija je simbolična
"Če kosilnica ni vrtno orodje, potem me zanima, kaj je - mogoče kuhinjski pripomoček?" se je spraševal Vasja. 

Sta akterja del lingvističnega krožka, debatne skupine, ki poskuša čim bolj natančno klasificirati pripomočke za delo okoli hiše. Ne. Vasji je poleti strela udarila v kosilnico, zato je prijavil škodo zavarovalnici.

Njihov dopis (objavljen pod člankom) je nadvse zanimiv. Priznavajo, da zavarovalna polica krije škodo “iz naslova indirektnega udara strele”, a kaj ko robotska kosilnica po njihovi interpretaciji ne spada med “vrtno orodje”. In kaj vse spada med t.i. vrtno orodje? “Metle, grablje, motike, lopatke in podobno,” naštevajo pri zavarovalnici.

Kaj pa je potem robotska kosilnica, je zanimalo Vasjo. Pri zavarovalnici so se oprli na avtoriteto - Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ).

Robotska kosilnica je naprava

SSKJ pravi za orodje: “predmet, navadno preprostejši, ki se uporablja pri fizičnem delu”.

SSKJ pravi za napravo: “predmet, navadno večji, iz več sestavnih delov, ki omogoča, olajšuje, opravlja delo”.

Zavarovalnica sklene: “Robotska kosilnica je nedvomno naprava, ki sama opravlja delo.” In nadaljuje: “V splošnih pogojih posebne definicije vrtnega orodja ni, saj menimo, da je pojem že dovolj jasen sam po sebi (SSKJ).”