Novinarska konferenca

Goran Dragić zaključil svojo reprezentančno pot, Kokoškov ne more ostati

R.T.
19. 9. 2017, 12.56
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 15.19
Deli članek:

Slovenski košarkarji še niso rekli zadnje. Ob 13. uri so sedli pred mikrofone, mi pa smo jim prisluhnili.

M24
Goran Dragić je potrdil slovo od reprezentance.

V Austria Trend hotelu so spregovorili selektor Igor Kokoškov in trije njegovi varovanci: Goran Dragić, Edo Murić in Klemen Prepelič. Družbo jim je delal tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Kokoškov je opozoril tudi na težave, ki jih vidi v zvezi z novim koledarjem reprezentančnih tekem. Mednarodna krovna organizacija Fiba je glede na koledar namreč onemogočila nastopanje košarkarjev iz lige NBA in iz evropskih ekip, ki tekmujejo pod okriljem konkurenčne zveze Uleb v reprezentancah.

Goran Dragić: "Sanje so postale realnost," je dejal kapetan. "Tri dni nismo nič spali. Res bom vesel, ko vas ne bom več videl. Zato, ker to pomeni, da se bo lahko naspal," se je pošalil in dodal, da so spisali eno najlepših zgodb v zgodovini slovenskega športa. Poudaril je, da je težko biti razpet med reprezentanco in klubom. "Težko je ostati zdrav in mentalno močan. Sem zelo vesel, da lahko igram košarko, da lahko delam kar me veseli." Za kvalifikacije ga tu ne bo, ker so med sezono NBA. »Najbolj prav je, da na tej stopnički tudi zaključim.« Je to njegova dokončna odločitev? "Po moje ja." Dodal je še, da je od svojega kluba Miami Heat dobil sporočilo, da bo moral opraviti preizkus telesne pripravljenosti in se pomenljivo nasmehnil. Pobarali so ga tudi, če meni, da bi si zgodba zaslužila tudi dokumentarec. Tako je odgovoril: »To je treba posnet za naše otroke, za naše vnuke. Da vidijo, kaj smo naredili za to državo.«

M24
Goran Dragić: "Sanje so postale realnost."

Klemen Prepelič: Dejal je, da je ostal brez besed, čeprav običajno največ govori. Po eni strani je žalosten, ker se zgodba končuje, a vseeno vesel, da si bo lahko malo odpočil. "Prle bo vedno na voljo, samo to lahko rečem," je še dejal. Kaj pa zabava? "Prla odpira pa zapira kafane," je bil jedrnat.

Edo Murić: Zahvalil se je vsem, ki so bili na tej poti z njimi in jim to pot omogočili. Tudi on je poudaril, da so spisali eno najlepših zgodb slovenskega športa in dodal, da je ponosen, da je del tega, obenem pa žalosten, da se končuje. "Jutri bi odpotoval na svetovno, na olimpijske," je pribil in poudaril, da je povezava med fanti neverjetna. Kar se pa tiče zabave, je dejal, da se je zabaval zadnja dva meseca in dočakal srečen konec. 

M24
Selektor Igor Kokoškov

M24

M24

Igro Kokoškov: Uspeh ni le od reprezentance, temveč vseh ljubiteljev košarke v Sloveniji, je dejal selektor. Spominja se, da so bili igralci polni optimizma – predvsem Goran Dragić in Luka Dončić –; ni vedel, o čem govorijo. V nekem trenutku je celo izključil telefon, da bi se izognil fanatičnemu optimizmu. Vsi so govorili o zlati medalji, je dejal. Ponosen je na fante, na vse igralce na seznamu. Fantje so se ukvarjali le s košarko, je dejal in še enkrat je poudaril, da je to uspeh vseh v Sloveniji, ki živijo za košarko. "Težko je delati s prijatelji," je povedal o delu v reprezentanci. Za prihodnje kvalifikacije pa je dejal, da je nemogoče, da bi ostal tu, saj ga čakajo službene obveznosti pri NBA moštvu Utah Jazz. Vseeno bo na nek način ostal, le da še ni znano, kakšna bo njegova vloga. Bolj pomembno je, kaj bo z igralci, ki igrajo v evroligi, je še dejal.

Matej Erjavec pa je poudaril, da v tej zgodbi ni bilo naključij.