Komisija z eno članico manj

Predsednik po odstopu: Med nama ni bilo nesporazuma

T.L./STA
12. 9. 2017, 16.18
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 16.21
Deli članek:

Odstop namestnice v nadaljnjem delu KPK ne bo povzročil kakršnega koli zastoja, je zatrdil predsednik komisije Štefanec.

Bobo
Sedlarjeva je predsednika republike obvestila, da nepreklicno odstopa s funkcije.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je zatrdil, da z njegovo namestnico Almo Sedlar, ki je odstopila s položaja, nista imela burne zgodovine. "Nobenega nesporazuma med nama ni bilo, razen stalnega namestničinega nezadovoljstva," je dejal in zatrdil, da delo komisije zaradi odstopa Sedlarjeve ne bo zastalo.

Štefanec je pojasnil, da bo senat KPK v skladu z zakonom deloval naprej, in sicer na dva možna načina. Eden bi bil ta, da bi namestnica ne glede na svojo odstopno izjavo in morebitno razrešitev s strani predsednika republike Boruta Pahorja svojo funkcijo opravljala do imenovanja novega namestnika. To predvideva tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je pojasnil.

Začasno v dvočlanski sestavi

V primeru, da Sedlarjeva kljub temu funkcije ne bi opravljala, zakon ne predvideva nobene sankcije. V tem primeru bo tako senat do imenovanja novega namestnika deloval v dvočlanski sestavi, kar je tudi zakonsko dopustno, je povedal predsednik KPK. Pogoj za sprejetje določene odločitve senata pa je v tem primeru, da je ta sprejeta soglasno.

Odstop namestnice torej v nadaljnjem delu komisije ne bo povzročil kakršnega koli zastoja, je zatrdil Štefanec. Upa pa, da se bodo ti "neljubi dogodki" čim prej zaključili in da bo komisija normalno delovala naprej.

Ne sprejema kritike o onemogočanju namestnice

O dlje trajajočih nesoglasjih med njim in Sedlarjevo pa je Štefanec dejal, da ga je namestnica že oktobra 2014 pozvala k odstopu. Od takrat naprej so se stalno pojavljala njena stališča, da KPK ne deluje dobro in da jo predsednik omejuje, vendar pa takšne očitke Štefanec zanika. "Ne sprejemam kakršne koli kritike v smeri, da namestnico onemogočam," je dejal.

"Nobenega nesporazuma med nama ni bilo, razen stalno namestničino nezadovoljstvo, ki ga je tako ali drugače prezentirala javnosti, javnost in mediji pa so to povzeli," je dejal Štefanec.

Zato njenega odstopa tudi ne dojema ne pozitivno ne negativno. Je pa potrdil, da ji je v razgovoru dejal, da ji v primeru, če je res tako nezadovoljna z delom komisije, drugega razen odstopa morda niti ne preostane.

Zase in za namestnika Igorja Lambergerja, ki se je prav tako udeležil novinarske konference, pa je Štefanec dejal, da želita mandat dokončati, saj ocenjujeta, da KPK dela dobro. Iz statistike je razvidno, da je KPK v njihovem mandatu zaključil 4626 zadev, od katerih so štiri zadeve "padle", kar je po njegovi oceni izjemno nizek delež.

Res je, da nekaj teh zadev javnost ocenjuje kot odmevne in zanimive. Vendar pa se KPK ne ukvarja le s temi, pač pa z mnogimi drugimi, je dodal.

Sedlarjeva je namreč predsednika republike obvestila, da nepreklicno odstopa s funkcije. Kot je pojasnila za STA, se je za odstop odločila, ker je bilo njeno delo popolnoma onemogočeno, kljub temu, da je več let opozarjala na nepravilnosti in slabo delovanje komisije.

Pahor je ob tem izrazil pričakovanje, da bo vodstvo KPK v spremenjenih okoliščinah organiziralo delo tako, da bo komisija nemoteno opravljala svojo funkcijo do imenovanja novega člana senata.