FURS svari!

Čas se izteka: Prijavite svoje račune v tujini

mk
13. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Finančna uprava (Furs) bo čez nekaj dni začela prejemati informacije o računih v tujini, ki so jih odprli naši državljani. Sprva iz 53 držav, v letu 2018 pa iz 95 držav. Skrivanje računov lahko tako prinese denarne kazni.

Profimedia
Tistemu, ki svojega računa v tujini ne bo prijavil Furs, grozi do 1200 evrov kazni.

Na Furs je treba do 20. septembra prijaviti vse plačilne račune, ki jih imate odprte v tujini, ne samo v Evropski uniji, temveč tudi drugod. Če ste tam odprli nov račun, jim je to prav tako treba sporočiti v osmih dneh. Za račune, odprte doma, pa tega ni treba storiti, saj podatke o njih pridobi Furs sam.

Visoke kazni

Lani so pri skoraj 15 tisoč posameznikih v tujini na podlagi kontrole zaračunali za nekaj več kot milijon evrov dodatnih davkov. Letos pa so v pol manj kontrolah zaračunali skoraj tri milijone evrov dodatnega plačila.

Če tega ne boste opravili, vam grozijo globe. Če bodo našli neprijavljen račun, neprijavitelju grozi od 200 do 1200 evrov kazni, tistemu, ki prek tega računa opravlja dejavnost, pa od 800 do kar deset tisoč evrov kazni. Za podjetja so kazni še višje, od 1200 do 30 tisoč evrov. To pa še ni vse, preverjali bodo tudi, ali so bile izpolnjene vse davčne obveznosti. Kršitelje v teh primerih čaka še več kazni in plačilo davka. Tistim, ki ne bodo znali dokazati izvora svojega premoženja, grozi do 70-odstotni davek. Do avgusta letos je okrog 40.400 računov že prijavilo približno 35.600 zavezancev. Furs je letos zaračunal za skoraj tri milijone evrov dodatnega davka tistim, ki imajo račune v tujini.

Varčevalnega računa ni treba prijaviti

Avstrija bo sprva poročala zgolj o novih računih. Če je bil račun zaprt pred septembrom 2016, država o njem ne bo poročala. O vseh preostalih računih pa bo poročala od septembra 2018.

Tudi če na račun ne prejemate dohodkov, ga morate prijaviti. Račun mora prijaviti tudi študent, ki na ta račun dobiva štipendijo ali denar za študij, ki je sicer neobdavčljiv dohodek. Prav tako je treba prijaviti račune, ki mirujejo ali so namenjeni zgolj plačevanju določenih obveznosti v državi. Če sta lastnika računa dva, ga morata prijaviti oba. Prijaviti pa ni treba podatkov iz tujine o tam odprti hranilni knjižici, varčevalnem računu, računu, ki ima zgolj vlogo odplačevanja posojila, trgovalnem računu pri bankah in borznih hišah v tujini, predplačniških karticah in e-varčevalnih računih. Tistim, ki so račun v tujini imeli, pa so ga medtem že zaprli, tega ni treba sporočati davkariji. Tudi spletnih storitev, kot so stavnice ali paypal, ni treba prijaviti.

Kmalu avtomatična izmenjava

Na novo odprt račun v tujini je treba Fursu prijaviti v roku osmih dni. 

Po 20. septembru bo tako Furs vključen v izmenjavo podatkov o vseh finančnih računih, tudi o stanju oziroma vrednosti računov slovenskih rezidentov v tujini. V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovnega, čekovnega, varčevalnega in podobno) bo prejel tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom.

Nadzor je bil dogovorjen, da bi onemogočili izogibanje plačevanju davkov v raznih državah in davčnih oazah. Toda glede na to, da nadzora še vedno ne bo v povezavi s številnimi državami, bodo kazni verjetno doletele predvsem »manjše ribe«. Bogatejši in spretnejši igralci pa se bodo s pomočjo dobrih svetovalcev še naprej izogibali plačevanju davkov.