Rekorderka

Nor izziv študentke Ane: tekla na Triglav in nazaj

pk
12. 9. 2017, 06.50
Deli članek:

Vipavsko razganja od ponosa, saj se ponaša z novim športnim dosežkom. Domačinka je namreč tekla na najvišji slovenski vrh in pri tem zabeležila osupljiv čas.

Facebook
Zmagoslavna drža Ane Čufer na najvišji slovenski gori.

V dobrih treh urah teka je imela sicer tudi dve večji krizi

Vipavsko razganja od ponosa, saj se ponaša z novim športnim dosežkom. Domačinka je namreč tekla na najvišji slovenski vrh in pri tem zabeležila osupljiv čas.

Medtem ko je za nekatere že hoja nanj sila naporna, se je Ana Čufer, študentka geografije iz Dobravelj pri Ajdovščini, odločila za nekaj še bolj drznega – na Triglav je kar tekla.
Zadala si je samostojni gorskotekaški izziv, pri katerem je morala premagati skoraj dva tisoč metrov višinske razlike na sedemnajstih kilometrih, za kar je porabila le tri ure in trinajst minut. To je doslej najhitrejši ženski čas vzpona na Triglav iz Krme in spusta.

Facebook
Na poti sta tekačico vzpodbujala tudi brat in fant.

Padla je

Mlada tekačica pravi, da so bili občutki na cilju neverjetni, saj ji je uspelo doseči dober čas.

Strastna tekačica, ki je že sicer v odlični formi, se je na ta tek intenzivneje pripravljala več časa. »Dva tisoč višinskih metrov v enem vzponu brez počitka ni tako preprosto. Priprave sicer niso bile nič posebnega. Intenzivneje sem se pripravljala slaba dva meseca,« je povedala za enega od športnih portalov.

Namen podviga je bil, da se širši javnosti predstavi ženski gorski tek in tudi veganstvo kot način življenja; Ana je namreč veganka. Seveda je bil Triglav kot tak zanjo tudi izziv.

Na poti sta jo močno spodbujala brat in fant, kar ji je po njenih besedah zelo koristilo. A brez težav ni šlo. »Najbolj nevarno je, ko si z mislimi že na cilju in ne gledaš pod noge ter se prepustiš utrujenosti. Zardi tega sem grdo padla na najbolj ravnem delu proge. Takrat sem se pošteno okregala, nato pa zmogla varno priteči v dolino. Občutki so bili na cilju neverjetni, saj mi je uspelo doseči dober čas, čeprav sem imela dve veliki krizi,« pravi Čuferjeva.

Čestitke še dežujejo

Po njenih besedah ta dosežek prinaša pomembno sporočilo: da se stvari da izpeljati, če si to res želiš in vztrajaš, sploh takrat, ko je težko. Podpora mnogih, bližnjih in širše javnosti, ji je veliko pomenila, zato se vsem zahvaljuje za navijanje in spremljanje ter vse čestitke, ki jih je bilo ogromno. Ana zdaj že razmišlja o novem podvigu.