Teš 6 - sežigalnica evrov

Obeta se veliko soočenje med Golobičem in Pahorjem

mk/sta
31. 8. 2017, 14.59
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 15.16
Deli članek:

Preiskovalna komisija državnega zbora za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo jutri navzkrižno soočila nekdanjega premierja Boruta Pahorja in nekdanjega visokošolskega ministra Gregorja Golobiča.

Bobo
"Čista laž je bila, da projekta ni bilo možno ustaviti, predsednik vlade(Pahor) je bil zaveden, zavestno ali ne," je izpostavil Golobič in dodal, da je to to, kar Teš 6 dela za patrio Pahorjeve vlade.

Komisija je sicer Golobiča in Pahorja omenjena že zaslišala, njuni pričanji pa sta si bili marca precej nasprotujoči, zato ju bodo zaslišali znova. Za tistega, za katerega bi se izkazalo, da je krivo pričal, je možen tudi kazenski pregon.

Pahor, ki je bil premier v obdobju 2008-2011, in Golobič, ki je bil v Pahorjevi vladi minister do izstopa Zaresa iz koalicije poleti 2011, bi se morala pred komisijo soočiti že julija, a je bil Pahor tedaj odsoten zaradi sodelovanja na vrhu Pobude treh morij v Varšavi.

Golobič na zaslišanju konec marca ni skoparil s kritikami na račun Pahorja in nekaterih ostalih vpletenih. Dejal je, da je Teš 6 Patria Pahorjeve vlade in dodal, da sta za finančni fiasko odgovorni Janševa in Pahorjeva vlada.

Imenitna priložnost za krajo

Golobič je bil že takrat med redkimi, ki so nasprotovali gradnji Teš 6. Na marčevskem zaslišanju je dejal, da ni šlo za energetski projekt, temveč sežigalnico evrov in imenitno priložnost za krajo. »Vendar na marsikaterem tožilstvu še vedno leži dokumentacija in to že sedem, osem let, ne da bi doživeli pri tem kakšen premik v postopkih, kar kliče po ukrepanju pristojnih ustanov,« je opozoril.  

Laž, da projekta ni bilo mogoče ustaviti

"Čista laž je bila, da projekta ni bilo možno ustaviti, predsednik vlade je bil zaveden, zavestno ali ne," je izpostavil Golobič takrat in s tem zanikal Pahorjeve besede, da projekta ni bilo več mogoče ustaviti.»Slovenija je majhna država velikih nakupov, kupljiva je politika, kupljivi so mediji in kupljiva je stroka. Prav slednjo trditev je najbolj brutalno razgalil projekt Blok 6. Poleg tega velja, da Blok 6 ni naravna nesreča. Takratni predsednik vlade Borut Pahor je bil aktivni udeleženec tega projekta. Tako on, kot ostali nosijo odgovornost za ta projekt,« je dejal Golobič.

STA
Uroš Rotnik

»Menim, da je to drugo obdobje do konca naredilo stvar, pripeljalo v vode, ko je bilo brez velikih stroškov še zmeraj bolj racionalno zadevo ustaviti, kot pa zaključiti,« je prepričan. Dan po Pahorjevem pričanju pred komisijo je zanikal tudi to, da bi vlada marca 2010 sprejela sklep, da podpira projekt. "Ni res, takšnega sklepa vlade ni," je zatrdil Golobič. Odločitve pa naj bi se sprejemale pod časovnim pritiskom, podobno kot sedaj pri drugem tiru in gradnji Magnine lakirnice.

Pahorjeve nečednosti in vlečenje za nos

Dejal je tudi, da ne drži, da Pahor ne bi mogel pridobiti gradiv povezanih z gradnjo. Nenavadno se mu zdi, da je takratni predsednik vlade zatrdil, da ni mogel dobiti nekih gradiv, to je zanj norčevanje. "Predsednik vlade lahko dobi vse informacije, ki jih želi, če jih hoče," je dejal. Ne vlada ne predsednik vlade ne resorni minister leto in pol niso čutili potrebe, da bi se pozanimali o pogodbi z Alstomom, je izpostavil. Vlada ni imela stališča o Tešu 6 - to je nekaj, kar težko štejemo v nabor čednosti takratnega predsednika vlade, da to zanj ni predstavljalo problema in očitno še danes ne, je dejal. V času Pahorjeve vlade je šlo po njegovem mnenju predvsem za neaktivnost v letu 2009 in "vlečenje za nos" v letu 2010.

Soodgovorna tudi Janševa vlada

Golobič je sicer pomembno soodgovornost za projekt pripisal tudi takratni Janševi vladi.  Prvo obdobje je bilo kronano s podpisom pogodbe z Alstomom poleti 2008, v katerem je prišlo do delitve na dva stebra: HSE in Gen energija - to je bila po Golobičevem mnenju politična kupčija, da so se stvari naprej odvijale, kot so se. »Gre za odgovornost takratne vlade v vlogi skupščine HSE. Takratni resorni minister Andrej Vizjak, ki je bil dolgo časa tudi predsednik nadzornega sveta HSE (takratna člana sta bila še Andrej Aplenc in  je sprejemala pomembne odločitve v zvezi s projektom,« je marca še opozoril Golobič.  

Wikipedija
Pri projektu Teš 6 so že od začetkov spremljali številni pomisleki in sumi v upravičenost tako drage gradnje.

Pahor bi še enkrat podprl projekt

Kot je še na pričanju povedal Golobič, takrat Lahovnik ni želel prevzeti ministrske funkcije, dokler ga ni v to prepričal Pahor. Lahovnik, sicer minister Zaresa, pa je bil precej naklonjen gradnji Teš. Golobič ni izključil, da je bil Teš 6 predmet Lahovnikove privolitve za prihod v vlado. "Bolj pomembno, kot kaj se je dogajalo, je tisto, kar se ni," je poudaril. Tudi Pahor je na marčevskem zaslišanju dejal: »Zaupal sem Mateju Lahovniku, ki je bil glavni minister za to vprašanje, da je naložba dobra, upravičena, hkrati pa sem tudi skrbno vzel njegove napotke glede ukrepanj, da bi bila naložba stroškovna optimalna.« Pahor je še dodal, da bi tudi danes podprl projekt, za katerega je razvidno, da je bil v več pogledih nesmiseln in ne transparenten ter ga nekateri celo imenujejo spomenik korupciji. Tudi Pahor je na prvem zaslišanju priznal, da je bilo razvidno, da s projektom ni bilo vse v redu.

Rotnik kot predsednik vlade

Da je šlo za protipravno korist meni tudi Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki je januarja na Dunajski mednarodni center za arbitražo vložil tožbo proti ameriški multinacionalki General Electric Power. Slednja je namreč pravna naslednica francoske družbe Alstom Power, dobaviteljice tehnološke opreme za Teš 6. HSE od njih zahteva kar 250 milijonov evrov, kolikor naj bi zanaša protipravna korist, ki jo je pridobil Alstom Power.

Zaradi vpliva lobijev so potrebovali več kot leto in pol, da so prišli do nekaj informacij o Tešu, je povedal Golobič, zasluga pa gre Darji Radić, ki je na položaju zamenjala Lahovnika, ki je po Golobičevem mnenju odstopil, ko je bila dosežena realizacija projekta. Do prihoda Radičeve je bil po Golobičevih besedah Uroš Rotnik tako rekoč predsednik vlade. In prav Rotniku je upravno sodišče marca letos odredilo plačilo 1,6 milijona evrov davka zaradi nepojasnjenega izvora svojega premoženja. Na zaslišanju je Golobič spomnil še na zanimivo naključje. Rotnika je kot pravna svetovalka spremljala Anita Dolinšek, ki je bila lani dvakrat v DZ kot kandidatka za sodnico v Celju, ki je pristojno za zgodbo v Tešu. "Blagor tistim, ki misijo, da je to naključje," je dodal.

Vsekakor se jutri obeta zanimivo soočenje med Golobičem in Pahorjem in to prav v času, ko se predsednik republike pripravlja na predvolilno kampanjo. Lahko jutrišnje soočenje postreže še s kakšnimi novimi obtožbami na račun Pahorja?