To so posledice

Alarmantno: pri petini triletnikov povišane vsebnosti svinca v krvi

T.L./STA
24. 8. 2017, 11.22
Posodobljeno: 24. 8. 2017, 12.36
Deli članek:

V dveh občinah presenečajo predvsem visoke vsebnosti svinca v krvi pri dekletih, ki so precej višje od dolgoletnega povprečja.

Profimedia
V analizah odvzetih vzorcev krvi so izmerili vsebnosti svinca od 23 do 338 mikrogramov na liter krvi.

Analize letos odvzetih vzorcev krvi triletnikov iz občin Črna na Koroškem in Mežica so pri petini od 90 vključenih otrok pokazale povišane vsebnosti svinca v krvi. Sto mikrogramov svinca na liter krvi ali več so namreč odkrili pri 18 otrocih. To je najvišji delež otrok s povišano vsebnostjo po letu 2008. Izstopajo rezultati pri deklicah.

"Če se lahko tudi v letu 2017 pohvalimo z dobrim odzivom na odvzem krvi, pa smo lahko bistveno manj zadovoljni z rezultati," je ob tem ocenila predstojnica območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem Neda Hudopisk.

Poudarila je, da je po lanskem najnižjem ugotovljenem deležu otrok z visokimi vsebnostmi svinca letošnji delež najvišji po letu 2008. Od takrat se, kot je znano, izvaja vladni program sanacije Zgornje Mežiške doline, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami, s svincem povezana industrija pa se v dolini izvaja še danes.

Kot so danes sporočili iz ravenske območne enote NIJZ, primerjava rezultatov analiz krvi glede na občino bivanja in glede na spol kaže nekoliko višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna na Koroškem in pri dekletih.

"Letos presenečajo predvsem visoke vsebnosti svinca v krvi pri dekletih, ki so precej višje od dolgoletnega povprečja. Razlogov za to ne poznamo, v splošnem pa višje vrednosti lahko vsaj deloma razložimo s zelo sušnim mesecem majem," je pojasnil vodja programa na ravenski območni enoti NIJZ Matej Ivartnik.

Na odvzem krvi so pripeljali 90 otrok, staršem takoj ponudili individualno svetovanje

Kot pravi, je bila namreč velika večina vzorcev odvzeta konec maja in v začetku junija, rezultati pa kažejo predvsem izpostavljenost v zadnjem mesecu pred odvzemom in letošnji maj je imel bistveno manj padavin kot v preteklih letih, ko so izvajali odvzeme vzorcev krvi. V sušnem obdobju pa se prah, ki je eden pomembnejših virov izpostavljenosti, bolj intenzivno raznaša, dodaja Ivartnik.

Kot je pojasnil Ivartnik, starše vseh otrok takoj obvestijo o izmerjenih vsebnostih koncentracije svinca v krvi. Za tiste otroke, pri katerih ugotovijo povišane vsebnosti, pa staršem takoj ponudijo individualno svetovanje in v nadaljevanju opravijo dodatni odvzem krvi. Takoj opravijo tudi obravnavo pri nevropediatru in če je treba, uvedejo sledenje in tudi obravnavo na centru za klinično toksikologijo in farmakologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Ravenska območna enota NIJZ, ki sodeluje v programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, je letos vabila na odvzem krvi poslala staršem 108 triletnikov iz občin Črna na Koroškem in Mežica, od tega so starši na odvzem krvi pripeljali skupno 90 otrok, od tega 53 deklic in 37 fantov.

V analizah odvzetih vzorcev krvi so izmerili vsebnosti svinca od 23 do 338 mikrogramov na liter krvi. Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 72,5 mikrogramov na liter krvi, pri čemer je bila pri deklicah povprečna vrednost svinca v krvi 80,9 mikrograma svinca na liter krvi, pri fantih pa 60,4 mikrograma.

Nizke vrednosti, to je pod 50 mikrogramov svinca na liter krvi, je imelo 38 vključenih otrok oziroma dobrih 42 odstotkov vseh.

Letos izmerjene vrednosti so bile višje kot v letih 2014, 2015 in 2016, delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi pa celo najvišji po letu 2008.

Na območni enoti NIJZ ob tem poudarjajo, da je bil letos storjen pomemben premik na področju posredne izpostavljenosti otrok, katerih starši so zaposleni v industriji svinca. NIJZ je skupaj s podjetji iz skupine Tab Mežica pripravil informativno zloženko, ki so jo prejeli vsi zaposleni. Poleg tega so bila iz državnega proračuna zagotovljena tudi dodatna sredstva za izvajanje ukrepov v okolju. "NIJZ je pripravil predlog prednostnih ukrepov, naloga lokalnih skupnosti pa je, da jih tem bolj uspešno realizirajo," poudarjajo na NIJZ.

Hudopiskova pa je dodala še, da prihodnje leto ponovno načrtujejo prevalenčno študijo vsebnosti svinca v krvi otrok, ki bo vključevala širšo skupino otrok različnih starosti. Na osnovi rezultatov bo možno bolje oceniti napredek od leta 2013, ko je bila takšna študija nazadnje izpeljana. "Letošnji rezultati pa naj bodo opozorilo, da je izvajanje ukrepov za zmanjšanje izpostavljenosti in vnosa svinca v Zgornji Mežiški dolini potrebno. Tako v smislu ukrepov na nivoju skupnosti kot tudi pri posameznikih," poudarja Hudipiskova.