Črna gradnja

Türkovi v prisilni izterjavi za stroške rušenja vile na Parecagu

M.K./STA
21. 8. 2017, 20.42
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 20.55
Deli članek:

Država je od družine Türk, ki je na Parecagu na črno zgradila razkošno posest, denar za stroške predvidenega rušenja zahtevala vnaprej. Ker zahtevanega zneska niso plačali, je gradbeni inšpektor finančni upravi predlagal prisilno izterjavo.

Arhiv
Črna gradnja Vitoslava Türka v Parecagu.

Pravnomočne inšpekcijske odločbe Türkovim ne puščajo več veliko manevrskega prostora.

Gradbeni inšpektor je Vitoslavu in Metki Türk že lani z odločbo naložil, da vnaprej vplačata oziroma založita sredstva za plačilo predvidene prisilne odstranitve objekta. Plačati bi morala 30 tisoč evrov, znesek, ki ga je predvidel pooblaščeni gradbinec.

Prisilna izterjava še ni končana, trenutno je izterjane okoli tri četrtine zneska, so za TV Slovenija povedali na gradbeni inšpekciji.

Türkovi so najeli odvetnico Natašo Pirc Musar, s katero poskušajo dokazati, da so Türkovi verjeli, da gradijo na stavbnem in ne kmetijskem zemljišču. "Našli smo potrdilo občine Piran iz leta 2002, iz katerega izhaja, da so te nepremičnine opredeljene kot stavbne že v letu 1998, ter še druge dokumente, da gre za stavbno zemljišče," je za Televizijo Slovenija povedala Pirc Musarjeva.

A vse to ne spremeni dejstva, da so Türkovi gradili v nasprotju s pravili, in tudi tega ne, da zemljišče ni bilo stavbno zanje, pač pa za prejšnjo lastnico s statusom kmeta, ki je na tistem območju že prej izvajala gradbene posege v kmetijske namene.

"V tistem trenutku, ko je bila kmetija prodana nekomu, ki ni bil kmet, torej Türkovim, ki niso izpolnjevali pogojev za kmetijo, in je bilo zemljišče celo razparcelirano na različne lastnike, kmetija ni več obstajala, zato je s prodajo ugasnila tudi pravica do funkcionalnega stavbnega zemljišča," je razložila predstojnica urada za okolje in prostor na občini Piran Manca Plazar.

Primož Lavre

Vse, kar so od prejšnje lastnice smeli podedovati Türkovi, je pravnomočno gradbeno dovoljenje. Z njim bi na mestu, kjer zdaj stoji njihov večji objekt, lahko popolnoma zakonito postavili gospodarsko poslopje. A gradnja ni bila izpeljana po gradbenem dovoljenju. Zrasla je prevelika prestižna bivalna vila, apartmajski objekt, ki stoji poleg nje, pa je v celoti črna gradnja.

Türkovim tako preostane le še prihajajoči gradbeni zakon. Kot kaže, naj bi bil do črnograditeljev precej prizanesljiv, saj bo, če ne bo sprememb, dopuščal začasna uporabna dovoljenja, legalizacijo starejših objektov.

"Zakon je zdaj v tretjem branju, seveda ga bomo podrobno preučili," je napovedala Pirc Musarjeva. Türkovi so prepričani, da se jim godi strašna krivica, kar njihova odvetnica podkrepi tudi z informacijo, da bližnji sosed, ki je kupil zemljišče od iste lastnice kot Türkovi, lahko gradi brez težav, še poroča Televizija Slovenija.