Dopust

Slovenci smo precej previdni z denarjem

pk
22. 8. 2017, 07.10
Deli članek:

Razkrivamo, kateri evropski narod je najbolj zapravljiv in kateri najmanj.

Profimedia
Hrvaška je letos iz strani evropskih turistov izjemno oblegana.

Medtem ko si nekatere obmorske države v Evropi manejo roke, saj beležijo izjemen obisk, v tem smislu zelo izstopa Hrvaška, ki je natrpana s turisti, je evropski statistični urad sporočil, kako dopustujejo Evropejci.

Zanimalo jih je predvsem, koliko državljani različnih držav zapravijo za svoj poletni oddih. Sporočili so, da povprečen državljan EU za dopustniško potovanje v povprečju odšteje okoli 320 evrov. Največ za oddih po njihovih statistikah sicer zapravijo Luksemburžani, najmanj pa Romuni in Latvijci.

O Slovencih

Sporočili so tudi, koliko denarja, ko pride do dopusta, porabi povprečen Slovenec. Podatki evropskega statističnega urada Eurostat za leto 2015 izkazujejo, da ta za dopust odšteje 212,61 evra. Najbolj razsipni so sicer prebivalci Luksemburga, ki so za počitnice odšteli okoli 744 evrov, po izdatkih so jim sledili prebivalci Avstrije (okoli 610 evrov) in Malte (okoli 594 evrov). Na drugi strani, med najbolj varčnimi, pa so Latvijci in Romuni. Ti so v letu 2015 za dopust v povprečju odšteli nekaj manj kot 117 evrov. Čehi so plačali 126, Bolgari pa 161 evrov, še kažejo podatki Eurostata.