VLADNA EKIPA

Prepočasni Kolar Celarčeva in Kopač Mrakova ter nepremišljeni Počivalšek

Matej Klarič
22. 8. 2017, 06.50
Deli članek:

V času, ko je večina najvišjih politikov v državi na dopustu, je pravi čas za oceno dosedanjega dela slovenske vlade, ki je že na več kot treh četrtinah svojega mandata.

Bobo
Premier Cerar z vlado.

V soboto smo objavili prvi del, tokrat pa ocenjujemo delo preostalih ministrov.

STA
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Anja Kopač Mrak 

Ministrica za delo gotovo spada med tiste, ki bi lahko na svojem področju delovali bolj učinkovito. Je ena tistih, ki bi morali narediti več za prepoved kršitev pravic delavcev in njihove dostojne plače ter to postaviti v osrčje svojega delovanja. Predvsem mlajši člani v sindikatih imajo o njenem delu dokaj slabo mnenje. Njej in njeni ekipi očitajo nesodelovanje in neupoštevanje predlogov. Sprememb, ki bi zajezile vse bolj kritično stanje na področju zaposlovanja in delavskih pravic, kjer prihaja do številnih kršitev pri zaposlovanju, še ni uspela zajeziti. Nujno potrebne izboljšave na tem področju, ki jih je obljubljala že za lansko leto, še vedno zaman čakajo na sprejem. Zdi se, da so bile dosedanje spremembe (denimo afera s koroškimi dečki, delna ukinitev vračljivosti socialnih prispevkov, odpis dolgov) predvsem plod pritiskov iz opozicijskih SDS in Levice.

M24
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Milojka Kolar Celarc

Je tista ministrica, okoli katere se je v tem mandatu zaradi razmer v zdravstvu dvigalo največ prahu; zaradi vse bolj nakopičenih problemov, ki jih v zadnjih desetletjih ni uspel razrešiti noben zdravstveni minister. Nekdanja premierka Bratuškova je celo dejala, da je zdravstveni resor v tem mandatu ključen, tako kot je bilo v njenem času urejanje financ. Tudi Kolar Celarčevi lahko očitamo prepočasno ukrepanje in uvajanje sprememb, ki bi jih morala začeti izvajati že ob nastopu funkcije, ko sta bili njena pozicija in moč njene stranke na vrhuncu. Je zagovornica javnega zdravstva, kar gre v nos izjemno vplivnim in bogatim lobijem, ki se napajajo iz neurejenih razmer v zdravstvu. Ker je sama želela preprečiti amerikanizacijo našega zdravstva in pripreti pipico različnih interesom, je naletela na ostro in medijsko odmevno nasprotovanje iz različnih koncev in krajev. Zaradi tovrstnih pritiskov nihče izmed zdravstvenih ministrov v več kot desetletju ni dočakal konca mandata. Vse bolj kaže, da bo tudi ona neuspešna pri uvajanju prepotrebnih sprememb. Če sprememb ni uspela uvesti ob stranki s tako močjo, kot jo je imela SMC, je težko verjeti, da bo po njej izboljšave v smeri javnega zdravstva uvedel kdo drug. Negativne posledice tega bodo verjetno nosili bolniki, ki bodo v prihodnje morali iz svojega žepa kriti dražje storitve in zaslužke že tako bogatih posameznikov, ki bodo še več služili v še bolj privatiziranem zdravstvu.

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Zdravko Počivalšek

Gospodarski minister gotovo spada med šibkejše člene te vlade, v preteklosti je presenečal s svojimi nepremišljenimi izjavami, kot sta bili tisti, da čaka na postavljeno mino, da bo odšel s položaja, in ko je žalil ljudi z močvirniki. Njegovo delo je dober kazalnik, da uspešni gospodarstveniki ne morejo avtomatično postati uspešni politiki. Logika kapitala je namreč prevečkrat nasprotna javnemu interesu, ki bi mu morali slediti politiki. Dokaz za to je denimo njegovo vztrajanje pri deregulaciji pogonskih goriv, ki bo šlo v škodo dražjega bencina za kupce, večdesetmilijonski izpad denarja v državni blagajni pa bo romal k naftnim prodajalcem. Tudi pri njegovem brezpogojnem zagovarjanju gradnje lakirnice Magne Steyr mu zadnjo skrb predstavljata varovanje okolja in zagovarjanje dobro plačanih in kakovostnih delovnih mest.

Bobo
Ga poznate? Ministrca Gorazda Žmavca.

Gorazd Žmavc

Gotovo je eden od najbolj nepoznanih minister, ki se ukvarja s slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah in po svetu. Čeprav vodi nezahtevno ministrstvo, brez resorja, pa je javnost že razburjalo to, da mu je vlada omogočila imenovanje dveh namestnikov, ki sta bila povezana z njegovim Desusom. Lani je razburjalo tudi razkritje, da je podjetju Domus za izvod revije Moja Slovenija ministrstvo plačalo osem tisoč evrov, za vzpostavitev spletne strani ter facebook in twitter profila pa kar 63 tisoč evrov. Tudi on se tako kot vlada ni odločno postavil na stran notifikacije avstrijske državne pogodbe, ki bi najbolj varovala pravice slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

STA
Kmetijski minister Dejan Židan.

Dejan Židan

Poznano je, da kmetijskemu ministru izjemno ugaja javna pozornost. V tem mandatu je veliko kritik doživel zaradi zgodbe s teranom. Odločil se je celo za drastično potezo tožbe proti Evropski komisiji. Kot slabost mu lahko štejemo, da v družbi državni gozdovi kot odgovoren minister ni preprečil strankarskega mešetarjenja. Slovenija ima na področju predelave lesa izjemno velik in neizkoriščen potencial, ki bi ga gotovo bolje izkoristili primerno usposobljeni strokovni kadri. Avstrijci letno samo s predelavo lesa zaslužijo več, kot je višina našega proračuna. Židan s svojimi umirjenimi nastopi sicer spada med najbolj priljubljene politike in ministre ter je eden od pretendentov za naslednjega premierja v primeru zmage SD na volitvah.

STA
Predlog davčnih sprememb je predstavila bodoča finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Mateja Vraničar Erman

Na finančnem ministrstvu je septembra lani nasledila enega najpomembnejših členov vlade, Dušana Mramorja. S svojimi bolj mehkimi stališči od predhodnika je poskrbela, da sadove gospodarske rasti bolj uživajo tudi drugi prebivalci države. Čeprav so mediji dvomili o njenih sposobnostih, ko so izpostavljali njeno članstvo v šamanskem kultu, pa je z delom dokazala, da je strokovnjakinja na svojem področju. Tudi njene zadnje reforme obdavčitve espejev gredo v smer bolj pravičnega plačevanja davkov, saj bodo nižji in srednji sloji manj obdavčeni proti najbogatejšim. Prav zdaj pa je pred težko nalogo, Evropsko komisijo mora prepričati o smiselnosti neprodaje naše največje banke NLB.

STA
Minister Peter Gašperšič.

Peter Gašperšič

Minister za infrastrukturo je še eden od ministrov iz kvote SMC, ki kažejo, da je imela stranka velike težave s sestavljanjem ministrske ekipe, saj je že s svojimi prvimi izjavami pokazal, da mu je politični parket tuj. Ob svoji predstavitvi na pristojnem odboru DZ je namreč presenetljivo izjavil, da drugi tir ni potreben. Prav isti minister je nato še zamudil razpis za pridobitev evropskih sredstev za ta projekt. Letos pa je ob sprejemanju zakona o drugem tiru govoril o tem, da se mudi z njegovim sprejemanjem, ker drugače ne bomo dobili javnih sredstev iz razpisa. Zaradi tega so javno razpravo, ki po navadi traja več kot mesec dni, skrajšali na manj kot teden dni. Če se, kot zatrjuje, res tako mudi pri projektu, ki odpira vse več neodgovorjenih vprašanj in bo tudi predmet referenduma, je on gotovo med najbolj odgovornimi, vendar njegovega odstopa nismo dočakali.