Zasegi

Kaj si pošiljamo: od strupa kraljevske kobre, kaviarja iz Ukrajine do volčje glave

T.L./STA
14. 8. 2017, 10.07
Posodobljeno: 14. 8. 2017, 10.50
Deli članek:

Kot poseben primer neokusnega in nedovoljenega oz. nezakonitega uvoza zaščitenih vrst v Finačni upravi RS izpostavljajo številne steklenice s kačami v alkoholu in tudi uporabo krokodilov za torbice ali še huje, za pepelnik.

Profimedia
V poštnih paketih najdejo vse: od nagačenega sokola do pepelnikov iz krokodilje kože.

Finančna uprava je v prvi polovici leta v poštnih pošiljkah odkrila in zasegla mazilo Cobratoxan, ki vsebuje strup kraljevske kobre iz Vietnama, nagačenega sokola iz Kazahstana, kaviar iz Ukrajine in kaktus iz Tajske. Uslužbenci mobilnih oddelkov pa so zasegli trofeji volčje glave iz BiH in v dveh primerih kaviar iz Ukrajine.

Finančna uprava RS namreč opravlja tudi nadzor nad vnosom in iznosom živalskih in rastlinskih vrst, zaščitenih po konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami.

Kot so zapisali, so lansko leto v devetih primerih skupaj zasegli 13 primerkov, zaščitenih po omenjeni konvenciji. Pretežni del - večinoma gre za kose raznih usnjenih izdelkov - so odkrili v poštnih pošiljkah, ki so prispele iz azijskih držav, uslužbenci mobilnih oddelkov pa so obravnavali dva tovrstna primera, in sicer kožo rjavega medveda in 565 gramov kaviarja.

Kot poseben primer neokusnega in nedovoljenega oz. nezakonitega uvoza zaščitenih vrst so ob tem izpostavili številne steklenice s kačami v alkoholu in tudi uporabo krokodilov za torbice ali še huje, za pepelnik.

Trend se je ustalil

Po podatkih finančne uprave se je sicer v primerjavi s prejšnjimi leti trend zasegov ustalil. Leta 2014 so v skupno sedmih primerih zasegli 42 zaščitenih primerkov, leto za tem pa v petih zasegih 26.

Na finančni upravi ugotavljajo rahel porast v poštnem prometu, in sicer predvsem iz azijskih držav, drugače pa je v letalskem prometu, kjer ocenjujejo, da so se obrestovale aktivnosti carinskih organov povsod po EU, tako ko gre za informiranje in ozaveščanje potnikov, ki prihajajo iz eksotičnih dežel, kot tudi za poostren nadzor v preteklosti, osebno zavzetost posameznikov v carinskem postopku in nenazadnje tudi dobro sodelovanje med pristojnimi organi na tem področju.