PRESUNLJIVO ODKRITJE

Kdo je ob Radulji nastavil strup?

Lidija Markelj, Dolenjski list
13. 8. 2017, 20.15
Deli članek:

V Zdravcih, močvirnati dolini v občini Šmarješke Toplice, natančneje ob potoku Radulja, ki je prava zakladnica rastlinskih in živalskih vrst, se kar naprej dogajajo stvari, ki se ne bi smele.

Bralec Dolenjskega lista
Strup je nekdo nastavil ob bobrišču.

Požig bobrišča, neprimerni navozi materialov v potok in preurejanje brežin koncesionarja, ki z utrjevanjem s kamni po mnenju naravovarstvenikov uničuje zavarovan vodotok – to so le nekateri dogodki iz preteklosti, ki še vedno razburjajo dolenjsko javnost. Zdravci so namreč naravna vrednota in območje Nature 2000. Nedavno pa so ob Radulji odkrili nastavljen smrtonosen strup.

Vse to vzbuja strah, pravi naravovarstvenik Dušan Klenovšek, ki ga je domačin iz šmarješke doline obvestil o tej, kot pravi, »svinjariji« ob Radulji. Nekdo je znova začel odlagati material ter podirati bobrišča, a pri tem je odložil tudi strup.

Koga moti bobrišče?

»Ni mi dalo miru in sem si šel stvar ogledat. Očitno nekoga bobri zelo motijo – zakopal je vse rove in navozil material, ki tja ne spada. Bobrišče se res seseda, očitno je zapuščeno, kar ne kaže na nič dobrega. Na strah vzbujajočo najdbo pa sem naletel v bližini ene od bobrovih stečin iz Radulje. Na stečini je bil nastavljen strup brodifacoum in bromadiolone,« je sporočil mimoidoči domačin, ki je »najdbo« fotografiral in malce premaknil strup, tako da ni bil več dosegljiv bobrom. »Glede na to, da je strup nevaren tako sesalcem kot ribam in pticam, se mi zdi ta najdba ob vodotoku več kot alarmantna. Če to ni primer za takojšnje ukrepanje, potem res ne vem, kaj je še potrebno. Strah vzbujajoče je, da ne vemo, na koliko mestih je strup nastavljen in od kdaj,« je dejal mimoidoči.

Na obvestilo se je takoj odzvala novomeška območna enota zavoda za varstvo narave. Vodja Barbara Kink, univ. dipl. biol. in višja naravovarstvena svetovalka, je dejala, da gre po dostopnih informacijah za pesticid, ki v pravi količini deluje smrtno na organizem, ki ga je zaužil. Zaradi dolgoživosti delovanja je velika nevarnost tako imenovane sekundarne zastrupitve tudi drugih živali v življenjskem okolju, sploh v tem primeru, ko govorimo o vodotoku.

Bralec Dolenjskega lista
Vrečke strupa ob Radulji.

Pomen sodelovanja

Do zdaj takega primera na terenu še niso zaznali. »Je pa najpomembneje, da ob takih dogodkih sodelujemo različni strokovnjaki in si olajšamo delo. Na našem zavodu smo ukrepali, odšli na teren ter sodelovali z znanjem, poznavanjem terena in živalskih vrst. Ugotovili smo kršitve zakonodaje, zato smo zadevo, tako kot vedno v takšnih primerih, predali v reševanje pristojnim institucijam: inšpekciji in policiji,« je še povedala vodja novomeške enote.