Vse je letelo po zraku

FOTO: Kako je neurje divjalo v občini Duplek

Gabrijel Toplak
12. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

V četrtek pozno popoldne je narava pokazala svoj »drugi« obraz. Po izjemni vročini se je nad severovzhodno Slovenijo razbesnelo pravo neurje z orkanskim vetrom in močnim dežjem.

Gabrijel Toplak
Orkanski veter je izruval velik kostanj ob sprehajalni poti na vurberški grad.

Gabrijel Toplak
Darinka Brezner iz Zgornje Korene je bedela skoraj vso noč.

Četrtkovo poznopopoldansko neurje, ki se je razbesnelo nad severovzhodom Slovenije, je veliko škode povzročilo tudi v občini Duplek. Obiskali smo nekatere prizadete občane, ki škodo že od jutra sanirajo, s tamkajšnjim županom in delavci režijskega obrata pa smo si ogledali tudi največje razdejanje na komunalni infrastrukturi. Neurje je namreč v Zgornji Koreni skorajda popolnoma uničilo pred leti obnovljeno dvorano.

Najprej neurje, potem še alarm

Kot je povedal župan Mitja Horvat, je odkrita streha na dvorani povzročila zamakanje v notranjosti, uničena je izolacija. »Zagotovo bomo razglasili intervencijsko sanacijo, ki jo želimo izvesti čim prej. Vsaj prekriti jo bo treba, četudi smo nanjo začasno namestili folijo. Zavedamo pa se, da to ni rešitev,« je pojasnil Horvat. Škodo ocenjujejo, neuradno, na pol milijona evrov.

Nedaleč stran, le kakšnih dobrih pet metrov od dvorane, stanuje Pavla Miloševič. »Z ženskami smo imele pevske vaje v pritličju, ko smo naenkrat zaslišale močan veter. Kar dve sva komaj zaprli okno. Takoj smo odšle ven in samo čakale, kdaj bo veter kaj odnesel. Prometni znak se je zibal, streho z dvorane je kar odneslo. Nismo pa ničesar slišale, tako močno je pihalo. Ponoči skorajda nisem zatisnila očesa, saj se je na pošti pod njenim stanovanjem zgodaj proti jutru še vklopil alarm,« je razložila Miloševičeva, ob katero se je vso noč stiskal sedemletni vnuk Andraž. »Bilo me je kar strah, zato nisem upal spati sam,« je dejal.

Gabrijel Toplak
Na odkrito streho dvorane v Zgornji Koreni.so namestili zaščitno folijo.

Prestavili odhod na morje

Gabrijel Toplak
Mali Andraž se je kar nekoliko bal zaradi besa narave. Ob babici Pavli pa se je počutil varnega.

Skoraj vso noč je bedela tudi Darinka Brezner iz Zgornje Korene, pri kateri je neurje z močnim vetrom že okoli 19. ure začelo odkrivati streho hiše in gospodarskega poslopja. »Škoda, ki je nastala predvsem zaradi močnih sunkov vetra, je precejšnja. Večji del noči sem lahko le dežurala in opazovala, saj mi je s hiše odneslo še del fasade. Zdaj ko se je vreme umirilo, pričakujem pomoč sosedov in brata. Želim si, da to storimo čim prej, saj že napovedujejo nova neurja,« je povedala Breznerjeva. Nedaleč stran, kakšnih dobrih 50 metrov, je Branko Mugerle kot najbližji sosed ocenjeval škodo na hiši Darke Pihler, ki sicer živi na Nizozemskem. »Sem jo že obvestil, da ji je veter odkril del ostrešja. Naročila mi je, naj uredim ogled zavarovalnega agenta,« je dejal Mugerle. Ostrešje pa bo treba sanirati tudi pri Pravičkovih»Začelo se je v četrtek nekaj pred 19. uro. Orkanski veter z dežjem je začel odkrivati streho, podiral je stebre javne razsvetljave, klopotec. Vse, tudi smetiščne posode, je razmetalo naokrog. Komaj sem pobegnil v hišo,« je povedal Janko Praviček, ki je vsaj za en dan prestavil odhod na morje.

Gabrijel Toplak
Pri Pravičkovih so stopili skupaj, zavihali rokave ter prekrivali streho.

Veliko škode na cerkvenem objektu

Neurje ni zaobšlo niti Vurberka. Poleg poškodb na komunalni infrastrukturi in nekaj izruvanih oziroma podrtih dreves, zaradi katerih je ponekod promet čisto obstal, je velika škoda nastala na tamkajšnji cerkvi. Sanacije se je včeraj lotil tudi domači župnik dr. Avguštin Lah: »Razkrit je del strehe na cerkvi, dol je pometalo slemenjake, na zakristiji je veja zlomila šipo, precej strešnikov je letelo z gospodarskega poslopja, na pot okrog cerkve, kjer imamo procesijo, je padla izruvana bukev. K sreči so nam na pomoč priskočili številni verniki.« Dodal je, da ni strahu, da torkovega žegnanja – cerkev je posvečena devici Mariji – ne bi bilo. So pa strešne kritine odpadale tudi s strehe bližnjega gradu, medtem ko je bila zaradi odpadlih oziroma polomljenih dreves nekaj časa, dokler na delo niso prišli delavci režijskega obrata, neprevozna pot tako do cerkve kot do gradu.

Gabrijel Toplak
Branko Mugerle je sosedo, ki živi na Nizozemskem, o škodi že seznanil.