Kje bodo živeli?

FOTO: S šotori v center mesta

Gabrijel Toplak
12. 8. 2017, 06.50
Deli članek:

Mladi so na Trgu Leona Štuklja predstavili več mogočih rešitev, ki jih že izvajajo druge občine v državi, in izrazili pripravljenost za pomoč pri prilagajanju teh tamkajšnjemu lokalnemu okolju.

Gabrijel Toplak
S postavljenimi šotori opozarjali na stanovanjsko problematiko

Na mednarodni dan mladih so v četrtek opozorili mladi Mariborčani, ki so na pobudo mestnega mladinskega sveta na Trgu Leona Štuklja simbolično postavili nekaj šotorov in opozorili na stanovanjsko problematiko.

12. avgusta po vsem svetu obeležujejo mednarodni dan mladih.

SAMO NA PAPIRJU

Matic Matjašič, predsednik mladinskega sveta, bi stanovanjsko problematiko mladih rešil v razmeroma kratkem roku. »K ukrepom je treba nemudoma pristopiti. Občina se je za rešitve na tem področju zavezala v različnih dokumentih, a žal imamo mladi dovolj besed in ukrepov na papirju,« je poudaril Matjašič.

V mladinskem svetu predlagajo, da del stanovanj, ki so v proračunu za leto 2018 namenjena za odprodajo, umakne iz prodaje in prenese na Javni medobčinski sklad Maribor (JMSSM). »Naj se pripravi poseben razpis in stanovanja dodeli mladim. Začeli smo z zbiranjem podpisov pod peticijo Najprej štalca!, ki jo bomo jeseni predali županu,« je dodal Matjašič. Idejo pozdravlja Tanja Vindiš Furman, direktorica JMSSM: »Pripravljeni smo prevzeti upravljanje teh stanovanj in jih preko posebnega razpisa nameniti mladim. To podpirajo še občine soustanoviteljice sklada in delne solastnice omenjenih stanovanj.«

Gabrijel Toplak
Matic Matjašič, predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor.

Da je na tem področju storjenega malo, pritrjuje 23-letni študent Tilen Štruc. »Po študentski izmenjavi na Nizozemskem sem želel na svoje. Takrat sem potreboval denar, zato sem delal. In študij je 'trpel'. Raje sem se vrnil k staršem,« je bil iskren Štruc.

POTREBNA JE »AKCIJA«

Mlade sta obiskala podžupan Saša Pelko in mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik. Slednja tudi kot ustanoviteljica mladinskega sveta in direktorica Študentskih domov Mariboru meni, da je treba narediti strategijo in začeti akcijo.

»Že letos bi lahko kakšno stanovanje obnovili in ga ponudili mladim. V študentskih domovih imamo šest družin z otroki. Ti so lahko pri nas, dokler ima vsa eden od staršev status študenta,« dodaja Divjak Mirnikova. Pelko pa pravi, da so se predstavniki občinskega urada za kulturo in mladino na stanovanjskem skladu že dogovarjali za razpis, da bi bil del stanovanj namenjen osebam, ki še niso dopolnile 29 let. O občinskih stanovanjih, ki so v denacionalizacijskih postopkih in z njimi ne upravlja stanovanjski sklad, pa, da so v zelo slabem stanju in je vanje treba še veliko vložiti, saj ne zagotavljajo osnovnih življenjskih razmer.