Bovec

Domačini zgroženi: vreče za odpadke odlagajo celo na pločnike

Polona Krušec
10. 8. 2017, 06.59
Deli članek:

Ne samo bovški občinarji tudi nekateri domačini so zgroženi nad stanjem odlaganja smeti v njihovem kraju. Vreče za odpadke namreč zadnje čase nekateri odlagajo celo na pločnike.

Občina Bovec
Smeti ne sodijo ob zabojnike, saj to kazi podobo kraja.

pk
Župan Valter Mlekuž napoveduje, da bo občina, če ne bo izboljšanj, proti kršiteljem nastopila z bolj represivnimi posegi.

Na občini so močno razočarani nad trenutnim položajem. »Kljub pozivom vsem turističnim ponudnikom, naj si po potrebi sezonsko zagotovijo dodatne zabojnike za smeti, se nekateri na to požvižgajo in neodgovorno odlagajo smeti kar za vogale,« so pojasnili.

Bovec je poln turistov, zato imajo turistični ponudniki polne roke dela, temu primerno tudi več smeti. Za najbolj problematične so se nepričakovano izkazali gostinci. Milan Štulc, tiskovni predstavnik občine Bovec, je spregovoril o enem od gostilničarjev, čigar identitete ni želel izdati. »Ta je neodgovorno in brezvestno odložil smeti kar na enega izmed bovških pločnikov. Na podlagi izdanih računov, ki smo jih našli v smeteh, je nesporno, kdo je kršitelj,« je razkril naš sogovornik.

Potem je pojasnil, v čem je težava. »Gre za to, da nekateri poslovni subjekti nimajo dovolj zabojnikov, ker je treba zanje seveda tudi nekaj plačati, zato svoje smeti odlagajo v zabojnike drugih vestnih lastnikov ali kar ob njih. S tem mečejo slabo luč na celotno turistično gospodarstvo in kazijo podobo Bovškega,« je v imenu občine poudaril Štulc.

Občina Bovec
Na podlagi računov v smeteh, so ugotovili, kdo je kršitelj.

Kaj bodo storili

»Seveda se zavedamo, da se s tako močno povečanim obiskom turistov povečuje tudi količina smeti, zato se bomo morali na prihodnjo sezono vsi bolje pripraviti. Občina Bovec je letos na nekaterih najbolj obleganih javnih mestih naročila dodatne zabojnike, organizirala dodatno čiščenje smetnjakov in spodbudila druge institucije k pobiranju smeti v naravnem okolju,« je povedal župan Bovca Valter Mlekuž.

Mlekuž sicer napoveduje, da bodo v zvezi z odlaganjem smeti poostrili nadzor in to tudi v nočnem času. »Z nekoliko lastne zavesti, da morajo za čisto okolje in pravilno ter vestno odlaganje smeti poskrbeti prav tisti, ki imajo od turizma največ, pa se bo v zadovoljstvo vseh mogoče izogniti tudi bolj represivnim posegom,« je poudaril.