POSLANSKE PLAČE

Brglez najbolje plačan, Janša pri dnu lestvice

Matej Klarič
9. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Preverili smo, kdo izmed predstavnikov ljudstva ima v našem hramu demokracije najvišje in najnižje plače ter na podlagi česa jim določajo plače.

STA
Plače poslancev se gibljejo od 3600 do 5900 evrov bruto.

STA
Kot predsednik DZ ima Milan Brglez pričakovano najvišjo plačo.

Bobo
Zaradi daljše delovne dobe in vodenja preiskovalne komisije je med najbolje plačanimi tudi Matjaž Hanžek.

Bobo
Simona Kustec Lipicer je kot vodja velike poslanske skupine med bolje plačanimi.

STA
Med najslabše plačanimi poslanci je tudi mladi poslanec Levice Miha Kordiš.

Na višino plače v državnem zboru močno vpliva položaj poslancev. Tisti, ki vodijo posamezne komisije in odbor, imajo namreč višje plače.

Na višino vpliva tudi velikost poslanske skupine. Vodje največjih poslanskih skupin z več kot 20 poslanci dobijo več denarja od tistih z manjšim številom. Na višino izplačila vpliva tudi delovna doba. Ker imajo starejši praviloma več delovne dobe, so zato tudi njihove plače nekoliko višje, zato ne preseneča, da so med bolje plačanimi tudi številni poslanci upokojenske stranke.

Osem nad pet tisočaki

Pričakovano ima najvišjo plačo predsednik DZ Milan Brglez, ki bo za delo v juliju prejel 5849 evrov bruto, kar znaša 3280 evrov neto. Sledi mu Primož Hainz iz Desusa, ki bo dobil 5502 evra bruto. Dušan Verbič iz SMC si je prislužil 5099 evrov, vodja njegove poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pa bo za delo v preteklem mesecu prejela 5088 evrov. Nad 5000 evrov bruto plače so si v juliju prislužili še Franc Jurša iz Desusa, Roberto Botteli, Matjaž Hanžek, ki je pred kratkim zapustil poslansko skupino Levice in ostaja nepovezani poslanec, ter Ivan Hršak iz Desusa in Mirjam Bon Klanjšček iz Bratuškinega Zavezništva.

Janša med slabše plačanimi

Zanimivo je, da je prvak SDS Janez Janša med 20 najslabše plačanimi poslanci. Ker ne vodi nobenega odbora in nima volje po vodenju poslanske skupine, je julija prejel 4035 evrov bruto plače oziroma 2360 evrov neto. Med najslabše plačanimi sicer najdemo mlajše poslance Andreja Čuša, Jerneja Vrtovca iz NSi in Miho Kordiša iz Levice, ki je julija prejel 3685 evrov. Povsem na dnu se je pretekli mesec znašla poslanka Teja Ljubič iz SMC.

Poslanski dodatek

Ob plači poslanci prejemajo tudi poslanski dodatek, ki lahko znaša od 500 evrov za poslance, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno 50 kilometrov od sedeža DZ, pa do 800 evrov za tiste, ki so oddaljeni 150 kilometrov. Lani je ta dodatek v celem letu državo stal 663.000 evrov, plače poslancev pa proračun mesečno obremenijo za okrog 400.000 evrov. Obenem so poslanci upravičeni tudi do denarnega nadomestila za ločeno življenje, kilometrine, regresa za prehrano in letni dopust, jubilejne nagrade in odpravnine ob odhodu v pokoj.