Kaos na avtocesti

VIDEO: Manjša toča, voznikom pa pomembnejša pločevina kot življenja

S.R.
31. 7. 2017, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Včeraj je nevihta s točo zajela območje pri Slovenski Bistrici, nekateri vozniki pa so se zaradi bojazni pred poškodovanjem svojega jeklenega konjička znova poslužili nevarne in neodgovorne prakse ustavljanja pod nadvozi na avtocesti.

Neurje.si/Špela Pavlin
Tole zaradi nekaj zrnc toče.

Čeprav policija ter vse druge pristojne službe že leta opozarjajo na nevarnosti ustavljanja na avtocesti, hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi, kar vozniki "najraje" počnejo v primeru neurja in toče, se očitno vedno znova najdejo posamezniki, ki jim je vozilo več vredno kot človeško življenje. Tako se je včeraj na spletu znova pojavil posnetek tega neodgovornega ravnanja, čeprav je na območju Slovenske Bistrice očitno padlo le nekaj manjših zrnc toče.

Zato na tem mestu znova izpostavljamo že ničkolikokrat ponovljen nasvet policije, ki bi že zdavnaj moral postati vodilo vsakega voznika. V neurju je treba vožnjo prilagoditi razmeram."Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču," svetuje policija.

"Če ste takrat na avtocesti, svetujemo, da jo zapustite pri najbližjem izvozu, nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno. Zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih voznikov, ki se zaradi bojazni pred poškodovanjem svojega avtomobila ustavijo v predoru ali svoje vozilo celo obračajo, ga pustijo na kraju, vozijo vzvratno ali v nasprotni smeri ipd., lahko namreč pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč," je zapisano na spletišču policije.

Vozniki s tem ravnanjem ogrožajo svoja življenja in življenja drugih udeležencev v prometu. 

Globa?

Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP) v členu 52 prepoveduje ustavljanje ali parkiranje v predoru, galeriji in podvozu ter na viaduktu, mostu in nadvozu. Denarnica takega prekrškarja bo lažja za 80 evrov. Člen 110 prepoveduje obračanje, vzvratno vožnjo, ustavitev ali parkiranje na vozišču avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila. Globa za tak prekršek znaša 260 evrov. 

Z globo najmanj 200 evrov pa se kaznuje udeleženec cestnega prometa, ki s prekrškom povzroči prometno nesrečo, razen prometne nesreče z neznatno nevarnostjo. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk, lahko pa tudi prepoved vožnje motornega vozila, določa člen 234 ZVCP.