Prioritete

Komu koliko denarja: izhodišča proračunskih odhodkov pod streho

T.L./STA
20. 7. 2017, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Premier Miro Cerar je dejal, da so vsi resorji dobili dovolj sredstev, da izvedejo ključne projekte.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za pripravo sprememb proračuna 2018 in 2019 ter razrez proračunskih odhodkov po predlagateljih finančnih načrtov. Premier Miro Cerar je med prioritetnimi področji naštel znanost, zdravstvo, varnost in infrastrukturo. Dodal je, da so vsi resorji so dobili dovolj sredstev, da izvedejo ključne projekte.

Cerar je po današnji seji vlade na Brdu pri Kranju pojasnil, da so ministri v okviru izhodišč za pripravo proračunskih dokumentov zastavili prioritetna področja. "Vsa so pomembna, nobeno ni zanemarjeno, a prioritete morajo biti," je dodal.

Več sredstev bo po besedah premierja namenjeno znanosti, ki je gonilo razvoja in daje največ izzivov, elana in kreativnosti mladim.

Druga prioriteta je zdravstvo, zato bodo zdravstvenemu ministrstvu namenjena dodatna proračunska sredstva za nadaljevanje izvajanja sprememb, med drugim skrajševanju čakalnih vrst.

Drugo je področje varnosti, saj se je stanje v Slovenski vojski poslabševalo, trend pa je ta vlada obrnila. Velik del bo po besedah Cerarja namenjen modernizaciji in razvoju vojske. Prav tako bodo dodatna sredstva namenjena policiji, saj lahko po besedah premierja še vedno dnevno spremljamo poročila o terorizmu in ilegalnih migracijah, ki prinašajo varnostna tveganja.

Poleg omenjenih je med prioritetnimi nalogami še infrastruktura, ki je potrebna za razvoj gospodarstva. "Proračun je uravnotežen, vsi resorji so dobili dovolj, da izvedejo ključne projekte," je dejal Cerar.